szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét tízezrek tüntetnek a kormány ellen Bangkokban, és a tömeg betört a pénzügyminisztériumba.

Ismét tízezrek tüntettek Bangkokban a miniszterelnök lemondását követelve tucatnyi kormányhivatal és tévécsatorna épületénél hétfőn. Több mint ezren betörtek a pénzügyminisztériumba is, a szervezők további kormányépületek megszállására buzdították a tömeget. 

A nyolc kormányzati szerv – köztük a hadsereg és a rendőrség – központját és öt állami, illetve a katonaság által irányított tévéadó székházát érintő ellenzéki meneten legalább 30 ezren vettek részt a rendőrség becslése szerint.  

A szervezők arra buzdították a tömeget, hogy "mutassa meg a nép erejét", míg egyes tüntetők a kormány megdöntésére kérték a hadsereget. A hatóságok 8000 rohamrendőrt vezényeltek Bangkok utcáira, és tucatnyi iskolát és boltokat is bezártak a tüntetés útvonala mentén. 

A hétfői tüntetés a múlt hónapban indult tiltakozássorozat része, amely három éve a legnagyobb megmozdulás a 2006 óta több erőszakos hatalomváltáson – közte egy katonai puccson – és számos véres tüntetésen átesett Thaiföldön. A demonstrációk célja, hogy megdöntsék Jinglak Sinavatra általuk "Thakszin-rezsimnek" nevezett kormányát, mivel az szerintük valójában Jinglak bátyja, a börtön elől külföldre menekült Thakszin Sinavatra korábbi kormányfő irányítása alatt áll. Vasárnap 180 ezren vonultak utcára Bangkokban az ellenzéki Demokrata Párt hívására, míg egy fővárosi stadionban 50 ezren tartottak szimpátiatüntetést a kormány mellett. 

A jelentős biztonsági intézkedések ellenére a tömeg elfoglalta a pénzügyminisztérium épületét és a költségvetési hivatalt, ahol kisebb volt a rendőri készültség. Beszámolók szerint a tüntetők nem okoztak kárt az épületben és a hatóságokkal sem csaptak össze, ehelyett zászlókat lengettek és táncoltak a minisztérium területén. 

"Holnap elfoglaljuk az összes minisztériumot, hogy megmutassuk a Thakszin-rendszernek: nincs legitimitásuk az ország vezetéséhez" – mondta a tüntetések vezetője, Szuthep Thaugszuban demokrata párti képviselő, volt miniszterelnök-helyettes. Szuthep arra buzdította a tömeget, hogy lehetetlenítsék el a kormányhivatalok munkáját, s így űzzék el a hatalomból Jinglakot, de arra is kérte a tüntetőket, hogy ne rongáljanak és erőszakoskodjanak. Ennek ellenére megfigyelők figyelmeztettek: egyre valósabb annak esélye, hogy ismét erőszak uralja majd a thaiföldi fővárost. 

Az újabb tiltakozás a városi középosztály által támogatott Demokrata Párt és a falusi szegények szemében hős Thakszin hívei és szövetségesei 2006 óta tartó szembenállásának újabb epizódja. A demonstrációkat egy törvénytervezet váltotta ki, amely amnesztiát adott volna a jelenleg dubaji száműzetésben élő Thakszinnak, akit 2006-ban a hadsereg hasonló tömegtüntetések után távolított el a kormányfői székből, később pedig két év börtönre ítélték korrupció vádjával.  

A Demokrata Párthoz köthető "sárga inges" mozgalom 2008-ban ismét megbuktatta Thakszin egy évvel korábban újra hatalomra jutott szövetségeseit, 2010-ben azonban a Thakszint visszakövetelő "vörös ingesek" rendeztek hatalmas tömegdemonstrációt Bangkokban, amelynek erőszakos leverése során több mint 90-en meghaltak. Jinglak az ezt követő választásokon jutott hatalomra 2011-ben. A 2010-es eseményekkel kapcsolatban egyébként vádat emeltek a mostani tüntetéseket vezető Szuthep Thaugszuban ellen is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek

Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

A budapesti Amerikai Nagykövetség is elítéli Demeter Szilárd cikkét

A budapesti Amerikai Nagykövetség is elítéli Demeter Szilárd cikkét