szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétéltű partraszálló egységeket és drónokat is hadrendbe állít majd Japán, hogy szembeszálljon "Kína egyre kiterjedtebb (katonai) tevékenységével a Japánt övező vizeken és légtérben" – olvasható az új japán nemzetvédelmi stratégiában.

Japán fejleszteni fogja légvédelmét és tengeri jelenlétét a Kelet-kínai-tenger vitatott területeinek körzetében egy szerdán nyilvánosságra került kormányzati jelentés szerint. A parlament az amerikaihoz hasonló nemzetbiztonsági tanács felállításáról határozott a Kína fellépésével kapcsolatos félelmek miatt.

Tokiónak meg kell erősítenie a négy fő szigettől távol eső kisebb szárazföldek légi és haditengerészeti védelmét, kétéltű partraszálló egységeket és drónokat kell hadrendbe állítania, valamint javítania kell a hírszerzési és felderítési képességein ahhoz, hogy szembeszálljon "Kína egyre kiterjedtebb (katonai) tevékenységével a Japánt övező vizeken és légtérben" – áll a japán nemzetvédelmi stratégia végső vitairatában, amely szerdán került a Kyodo hírügynökség birtokába.

Habár a kabinet már hónapok óta hangsúlyozza a légvédelem fejlesztésének szükségességét, az utóbbi napokban különösen fontos lett a téma, miután Kína olyan légvédelmi azonosítási övezetet jelölt ki a Kelet-kínai-tenger felett, amely nemcsak hogy átfedésben van Japán hasonló zónájával, de magában foglalja a vitatott Szenkaku – kínaiul Tiaojü – szigetcsoportot is, amelyet Tokió ellenőriz, de Peking magáénak tart.

Az USA is erődemonstrációt tartott a vitatott zóna felett

Onodera Icunori japán védelmi miniszter szerdán azt mondta: Japán és az Egyesült Államok együttműködik a kérdésben, Kínának pedig azonnal vissza kell vonnia lépését. Tokió és Washington korábban közölte, hogy nem ismeri el a kínai zónát, kedden este pedig két amerikai bombázó repült át a területen, fittyet hányva a Peking által az övezetben megkövetelt azonosítási szabályokra. 

A japán kabinet várhatóan egy utolsó vitakört követően, december közepén jelenti be az új védelmi stratégiát, amelynek kialakítását Abe Sindzó kormányfő egy évvel ezelőtti hatalomra lépése után rendelte el. A konzervatív Abe meg akarja erősíteni a japán hadsereg képességeit és felhatalmazását, és nagyobb szerepet szán az alkotmánya szerint pacifista államnak a nemzetközi színtéren.

Ezen cél érdekében a parlament szerdán elfogadta a japán nemzetbiztonsági tanács felállításáról szóló törvényt, amely testület feladata a kül- és védelmi politika alakítása és összehangolása lesz a miniszterelnökség égisze alatt. 

Ugyanakkor a védelmi stratégia azt is leszögezi, hogy bár Japán "aktívan hozzájárul a világ békéjéhez és biztonságához", nem "katonai hatalom", mivel biztonságpolitikájának védekező jellege változatlan marad. 

Első nyilvános beszédében – szerdán az amerikai kereskedelmi kamara rendezvényén – Caroline Kennedy, az Egyesült Államok nemrég kinevezett tokiói nagykövete üdvözölte a nemzetbiztonsági tanács felállítását, elítélte a kínai légvédelmi övezet kijelölését, és országa legfontosabb ázsiai szövetségesének nevezte Japánt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida

Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida

Újabb egymillió tabletta favipiravir érkezett Kínából

Újabb egymillió tabletta favipiravir érkezett Kínából

Meglepő, micsoda élet zajlik egy autópálya feletti vadátjárón – videó

Meglepő, micsoda élet zajlik egy autópálya feletti vadátjárón – videó