szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Száz darab, összesen 740 kiló súlyú harcsát fogdostak össze és telepítettek át a toszkán Arno folyóból, mert az ő számlájukra írták a halfogyatkozást – írja a Repubblica.it.

Összesen száz harcsát fogtak össze hálóval és elektrosokkal a Firenzét is átszelő Arno folyóból, a kifogott halak összsúlya (húsz darab törpeharcsát is beleszámítva) 740 kilogramm volt – írja a Repubblica.it. Az egész akció már 2011-ben elindult, akkor 127 harcsát fogtak össze azzal a céllal, hogy a folyó természetes biodiverzitását helyreállítsák. Feltevések szerint ugyanis ez a száz hal nagyjából 1500-3000 kiló egyéb halat fogyaszt el az aktívabb, tavasztól őszig terjedő időszakban, így a harcsák a fő felelősei a folyóban tapasztalható halfogyatkozásnak. A firenzei környezetvédelmi tanácsos, Renzo Crescioli szerint csak azt a csorbát igyekeznek ezzel kiköszörülni, amit annak idején az emberek az Arnóban nem őshonos harcsák betelepítésével vétettek. A módszer vértelen: a kifogott harcsákat tartályokba helyezve, élve szállítják el, a véletlenül kifogott más fajú példányokat pedig visszaengedik a folyóba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!