szerző:
MTI

Irán megnyitja az atomprogramját kiszolgáló araki nehézvízüzemet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei előtt - jelentette be Amano Jukija, a NAÜ főtitkára csütörtökön. Ez a Teherán nukleáris törekvéseinek felügyeletére irányuló nemzetközi erőfeszítések első lépése.

A nemzetközi ellenőrök december 8-án tesznek helyszíni szemlét a létesítményben, amely az építés alatt álló araki nehézvizes reaktort látná el moderátoranyaggal. 

Ez a kísérleti reaktor alkalmas lehet atomfegyverben hasznosítható plutónium előállítására. Teherán a vasárnap Genfben a hatokkal - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína és Oroszország - kötött átmeneti megállapodásban egyebek mellett megígérte, hogy nem halad tovább a munkálatokkal Arakban, de Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter szerdán azt mondta, hogy folytatni fogják az építkezést. 

Amano azt is elmondta, a NAÜ vizsgálja, hogyan lehet a gyakorlatban is foganatosítani a genfi megállapodásban foglaltakat. "Ez a vizsgálat eltarthat egy ideig. Konzultálni fogok a (NAÜ) igazgatótanácsával, amint az végéhez ért" - mondta. A genfi megállapodásban Irán vállalta, hogy hat hónapra visszafogja atomprogramját az őt sújtó nemzetközi szankciók enyhítése fejében. 

Az araki ellenőrzés ugyanakkor egy másik, a genfi megállapodást megelőzően a NAÜ és Irán között megkötött egyezség része, amelyben Teherán - részben a genfi tárgyalások előmozdítása érdekében - kötelezettséget vállalt arra, hogy nagyobb hozzáférést nyújt a NAÜ-nek nukleáris létesítményeihez. 

Arakban - a NAÜ folyamatos kérései ellenére - legutóbb két éve járhattak nemzetközi ellenőrök. A mostani megállapodás szerint a NAÜ a nehézvízüzem mellett egy iráni uránbányába is ellátogathat a következő három hónap folyamán. 

Amano Jukija csütörtökön arról is beszámolt, hogy a NAÜ megfigyelései szerint Észak-Korea azon dolgozik, hogy újraindítsa jongbjoni atomreaktorát, amelyben korábban plutóniumot gyártott atomfegyvereihez. "Olyan tevékenységeket figyeltünk meg a létesítménynél, amelyek a reaktor újraindítására irányuló törekvésre utalnak. Ugyanakkor nem lehetséges teljes bizonyossággal megállapítani, hogy újraindították-e már a reaktort, mivel az ügynökség nem fér hozzá a létesítményhez" - fogalmazott Amano. 

Phenjan áprilisban jelentette be, hogy újra üzembe helyezi a 2007-ben bezárt reaktort. Korábban a dél-koreai hírszerzés és amerikai kutatók műholdfelvételekre hivatkozva azt állították, hogy a létesítmény már újra is indult. A NAÜ szintén műholdképekre alapozza megállapításait.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A legkisebb VW divatterepjáró: Magyarországon a T-Cross

A legkisebb VW divatterepjáró: Magyarországon a T-Cross

Szépen hízott Csányi Sándor agrárcége

Szépen hízott Csányi Sándor agrárcége

Hivatalos a Xiaomi legújabb ütős telefonja

Hivatalos a Xiaomi legújabb ütős telefonja

Töröljétek magatokat a Facebookról! – nem akárki üzeni

Töröljétek magatokat a Facebookról! – nem akárki üzeni

Reagált Putyin Budapestre költöző bankja: Nem vagyunk kémbank

Reagált Putyin Budapestre költöző bankja: Nem vagyunk kémbank

Hivatalos: itt az új Bentley Continental GT V8

Hivatalos: itt az új Bentley Continental GT V8