szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elismerősen szólt Ferenc pápának a nagyon szegények és a dúsgazdagok közötti növekvő társadalmi különbségek ügyében tett megnyilatkozásairól Barack Obama amerikai elnök.

"Többen önök közül láthatták a múlt héten, ahogy maga a pápa nyilatkozott meg erről ékesszóló hosszúsággal" - jelentette ki az elnök szerdán Washingtonban a katolikus egyházfő által kiadott első apostoli buzdításra utalva. "Hogy lehet az, hogy az nem hír, ha egy idős hajléktalan meghal a hidegben, de az hír, ha a tőzsde két pontot esik?" - idézte Obama Ferencet. 

Obama az Amerikai Haladás Központja (CAP) elnevezésű, washingtoni kutatóintézetben az amerikai társadalmi egyenlőtlenségek és a politika viszonyáról beszélt. Bírálta, hogy az egyenlőtlenség növekedése mellé nem társul nagyobb társadalmi mobilitás és sürgette a minimálbérnek a fogyasztás élénkítése érdekében való emelését, az oktatás reformját, a munkavállalói jogok erősítését, a válság sújtotta térségek megsegítését és a szociális háló megerősítését.

A pápa megnyilatkozásában arra figyelmeztetett, hogy munka, lehetőségek és a megmenekülés minden eszközének híján emberek tömegei válnak kirekesztetté. Az Egyesült Államok elnökei csak igen ritka esetben hivatkoznak a pápára, de Obama a CNBC televíziónak nyilatkozva már októberben méltatta a pápa alázatát és a szegények, a homoszexualitás, a fogamzásgátlás és az abortusz kérdésében tett kijelentéseit. 

Az elnök úgy vélekedett, hogy Ferenc "Krisztus tanításai szerint él", és "hihetetlen alázatról" tett tanúbizonyságot. "Csodálom ezt a tulajdonságot" - mondta Obama az alázatossággal kapcsolatban. 

A Pew kutatóintézet egy novemberben közreadott közvélemény-kutatása szerint ugyanakkor Amerikát elkerülte a "Ferenc-hatás", vagyis a népszerű új pápa nem okozott olyan felbuzdulást a katolikus hívők között, mint Európában, ahol az új egyházfő népszerűségének hatására több országban fellendült a templomba járók száma.  

Az amerikaiak 22 százaléka vallja magát katolikusnak. Ez a szám a latin-amerikai származásúak részarányának emelkedése ellenére 2007 óta változatlan, amin Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires-i érsek pápává választása sem változtatott. Az amerikai katolikusok 39 százaléka miselátogató, ami 1 százalékpontos csökkenést jelent 2012., vagyis XVI. Benedek pápaságának utolsó teljes éve óta. Igaz, ez az sokkal magasabb az európainál. 

A Vatikánban bekövetkezett változások ellenére az amerikai lakosság 10 százaléka továbbra is katolikus gyökerűnek vallja magát. A pápa tetszésindexe ugyanakkor a katolikusok körében 79, az összlakosság pedig 58 százalékos. Ez megközelíti a XVI. Benedek által a 2008. áprilisi amerikai látogatása felállított csúcsot, amikor a római egyház követői között 83 százalék volt elégedett a pápával.  

A protestáns többségű Egyesült Államokban a katolikus a legnépesebb keresztény egyház. Brazília, Mexikó és a Fülöp-szigetek után az USA a negyedik legnagyobb katolikus lakossággal rendelkező ország. A washingtoni politikai elitből többek között az ország alelnöke, külügyminisztere és a képviselőház elnöke is római katolikus. A pápa beiktatásán az amerikai küldöttséget Joe Biden alelnök vezette. Obama elnök és Ferenc pápa azonban még nem találkozott egymással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitakarította a garázst a karantén alatt, történelmi kínai porcelánra bukkant egy férfi

Kitakarította a garázst a karantén alatt, történelmi kínai porcelánra bukkant egy férfi

Óriásrákok rohantak le egy családi grillpartit Ausztráliában

Óriásrákok rohantak le egy családi grillpartit Ausztráliában

Hiába építettek Mészárosék lovas stadiont, harmadháznál többen nem voltak ott

Hiába építettek Mészárosék lovas stadiont, harmadháznál többen nem voltak ott