szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meghalt 113 éves korában a veterán háborús hős, Józef Kowalski kapitány, az 1920-as lengyel-bolsevik háború utolsó résztvevője - jelentette be kedden a lengyel nemzetvédelmi minisztérium.

Meghalt 113 évesen a lengyel-bolsevik háború utolsó veteránja. Lengyel internetes újságok híradása szerint Kowalski valószínűleg a legidősebb férfi volt a világon. Az előző rekorder - a valaha legtovább élt férfi - a japán Kimura Dzsiroemon volt, aki idén júniusban halt meg 116 éves korában.

Kowalski 1900. február 2-án született. Részt vett a lengyel-bolsevik háborúban, annak legfontosabb ütközeteiben, köztük a varsói csatában és a Komarów melletti ütközetben, ahol Bugyonnij híres lovashadserege ellen harcolt.

1939 szeptemberében tüzérként harcolt a Lengyelországot megtámadó hitleri hadsereg ellen, fogságba esett, és egészen a háború végéig fogoly volt. A háború után földművesként dolgozott egészen 93 éves koráig, amikor is egy idősotthonba került.

2010-ben, 110. születésnapja alkalmából a lengyel államfő a Lengyelország Újjászületése Érdemrend Parancsnoki Keresztjével tüntette ki. A miniszterelnöktől egy ulánus - lengyel lovassági - kardot kapott, míg a Veteránok és Üldözöttek Hivatalától a Pro Memoria-érmet második világháborús részvételéért. 2012 februárjában a lengyel nemzetvédelmi miniszter századossá léptette elő.

A 116 éves japán Kimura Dzsiroemon szeptemberi elhalálozása óta a 111 éves olasz Arturo Licata számít a világ legidősebb férfijának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átlagosan 8,3 százalékkal nőttek a kgfb-díjak

Átlagosan 8,3 százalékkal nőttek a kgfb-díjak

Meddig elég még a tárhelyem a Google-nél? Mikortól kell fizessek a fotóim tárolásáért?

Meddig elég még a tárhelyem a Google-nél? Mikortól kell fizessek a fotóim tárolásáért?

Öt éven belül 10 000 műholdat lőne fel Kína

Öt éven belül 10 000 műholdat lőne fel Kína