szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem balesetben halt meg Juscelino Kubitschek egykori brazil elnök, hanem a katonai junta meggyilkoltatta - közölte hétfőn annak a vizsgálóbizottságnak az elnöke, amelyet az 1964 és 1985 közötti katonai diktatúra bűneinek kivizsgálására állítottak fel Sao Paulóban.

Kubitschek 1956-tól 1961-ig volt Brazília államfője. Hivatali ideje után szenátor volt, de a hatalomra kerülő katonai junta megfosztotta őt mandátumától és polgári jogaitól. 1976. augusztus 22-én halt meg látszólag egy autóbalesetben Resende város közelében.

"Nincs kétségünk afelől, hogy Juscelino Kubitschek összeesküvés és politikai merénylet áldozata lett" - jelentette ki újságírók előtt Gilberto Natalini, a bizottság elnöke. Hozzátette, hogy az egykori államfő meggyilkolásának körülményeiről részletes jelentést hoznak nyilvánosságra másnap.

A brazil hivatalos álláspont szerint 400-an váltak a katonai diktatúra áldozatává. Az 1979-es amnesztiatörvény miatt azonban eddig senkit sem állítottak bíróság elé a korabeli bűncselekmények miatt.

Václav Havel néhai cseh köztársasági elnök 1996-ban posztumusz Tomás Masaryk-érdemrenddel tüntette ki Kubitscheket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott Szájer József

Lemondott Szájer József

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata