szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Buddhista szerzetesek tüntettek kedden reggel a kambodzsai fővárosban, követelve a phnompeni kormánytól, hogy sürgősen szerezze vissza az ország egyetlen Buddha-ereklyéjét, amelyet egy héttel ezelőtt loptak el ismeretlenek egy hegytetőn álló szentélyből.

A mintegy 150 szerzetes nemzeti színű zászlókat és vallási lobogókat lengetve, transzparenseket a magasba emelve követelte a kormánytól, hogy "tegyen sürgős lépéseket" a Buddha maradványainak tartott relikviák visszaszerzésére és indítson "komoly vizsgálatot" az ügyben. 

A hatóságok pénteken jelentették be, hogy a fővárostól 45 kilométerre északnyugatra fekvő egykori királyi város, Udong egyik hegyének tetején emelt szentélyből eltűnt egy aranyurna, benne a Buddha testrészeiként tisztelt fogakkal, csontokkal és hajtincsekkel. 

Ek Tha kormányszóvivő hangoztatta, hogy a kambodzsaiak számára óriási vallási és kulturális jelentőséggel bír a relikvia, amelyet a buddhista hívek évezredek óta nagy becsben tartanak. 

A szóvivő szerint a lopást kedden fedezték fel, amikor az egyik őr, akit egy kutya ugatása ébresztett fel mély álmából, arra ébredt, hogy a szentély ajtaja nyitva, az ereklyetartó ládikának pedig hűlt helye van. A hatóságok vasárnap őrizetbe vettek öt gyanúsítottat, de az eltűnt ereklyéknek egyelőre nyoma sincs. 

Az ellopott ereklyéket még a néhai Norodom Szihanuk király hozta magával 1957-ben Srí Lankáról Buddha születésének 2500. évfordulója alkalmából. A csontokat 2002-ben egy pazar ceremónia keretében, tízezrek kíséretében vitték a mai fővárosból, Phnompenből az udongi szentélybe. A délkelet-ázsiai ország 14,8 millió lakosának 90 százaléka a buddhista vallás követője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Péterfy Gergely az oroszokkal kel és fekszik

Az én hetem: Péterfy Gergely az oroszokkal kel és fekszik

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

Visszavonják a CEU-t elüldöző törvény egy részét

Visszavonják a CEU-t elüldöző törvény egy részét