szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Változtatnak a repülési útvonalaikon a darvak, egy részük új vidékek felett száll téli élőhelyére - jelentette be a Német Madártani Egyesület (DDA) csütörtökön Münsterben.

Azok a darvak, amelyek a balti és észak-európai régióból általában Magyarország felett szálltak Afrika felé, változtattak hagyományos útvonalukon, most Bajorország vagy Olaszország felett repülnek át, azaz Észak vagy Dél felől kerülik meg az Alpok láncait, és Dél-Franciaországba tartanak.

Johannes Wahl münsteri madárkutató azt mondta, az állatok valószínűleg Franciaországban csatlakoznak azokhoz a darumadarakhoz, amelyek Észak-Németországból Spanyolország felé vándorolnak. Ezt a változást már három éve tapasztalják. Feltehető, hogy a három évvel ezelőtti erős keleti szelek számlájára írható az útvonalmódosítás. Úgy tűnik, hogy a légáramlatok térítették el a darvakat megszokott útjukról Nyugat felé.

Wahl szerint a madarak valószínűleg megszerették az új utat, mert az  a réginél sokkal kevesebb veszélyt rejt, és Franciaországban vagy Spanyolországban is jól át tudnak telelni. Az útvonal módosításához vezető mechanizmusokat még kutatják - közölte a madárkutató.

Az egyesület több német, luxemburgi, svájci és osztrák környezetvédelmi szervezettel együtt amatőr madármegfigyelők sok ezer jelentését értékelte, így sikerült először teljességében dokumentálnia a darvak vándorlásának új útvonalát. A jelentések az ornitho.de portálon keresztül érkeztek be.

Wahl úgy becsülte, minden évben körülbelül 300 ezer daru kel útra, hogy Nyugat-Európán átrepülve érjék el Franciaországot vagy Spanyolországot. Az Alpok irányából körülbelül tízezer daru csatlakozik még hozzájuk - fűzte hozzá a kutató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tállai András szerint a kormány megint (még mindig) gazdaságvédelmi akcióterven dolgozik

Tállai András szerint a kormány megint (még mindig) gazdaságvédelmi akcióterven dolgozik

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Akciós áron kínálják az ékszereket Vajna Tímea bedőlt gyémántérdekeltségéből

Akciós áron kínálják az ékszereket Vajna Tímea bedőlt gyémántérdekeltségéből