szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csütörtökre virradó éjjel Alexandriában csaptak össze a Murszi mellett tüntetők a kivezényelt rendőrökkel. Az összecsapásokban legkevesebb két személy életét vesztette.

Az újévben is folytatódtak az összecsapások Egyiptomban a megbukatott elnök, Mohamed Murszi iszlamista hívei és a biztonsági erők között.

Hírügynökségi jelentések szerint csütörtökre virradó éjjel Alexandriában csaptak össze a Murszi mellett tüntetők a kivezényelt rendőrökkel. Az összecsapásokban legkevesebb két személy életét vesztette. 

Az egyiptomi kormány december második felében terrorszervezetnek nyilvánította a Muzulmán Testvériséget, közvetve az ország legbefolyásosabb iszlamista szervezetét téve felelőssé az Egyiptomban elszaporodott erőszakos cselekményekért.

A testvériséget már szeptemberben betiltotta egy kairói bíróság azzal a váddal, hogy fegyveres iszlamistákat képez ki és finanszíroz az amúgy is örökös rendbontások sújtotta Sínai-félszigeten. A mozgalomnak gyakorlatilag a teljes vezetősége és több ezer aktivistája börtönben van, az ellenük folyó perekben tüntetők megölésével, hazaárulással és terrorizmussal vádolják őket, ezekért akár halálbüntetés is kiszabható. Terrorszervezetté nyilvánítása még keményebb fellépést tesz lehetővé.

A múlt év utolsó napjaiban a hatóságok azt is bejelentették, hogy elkobozzák a betiltott iszlamista szervezet több mint ötszáz vezetőjének vagyonát.

Murszit tavaly júliusban fosztották meg hivatalától. Azóta az összecsapásokban több százan vesztették életüket, és ezreket vettek őrizetbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!