szerző:
MTI

Brit levéltári iratokból most derült ki, hogy Mihail Gorbacsov 1984-ben egy alkalommal váratlanul felkereste a londoni kormányfői rezidenciát. Akkor még nem volt pártfőtitkár, és pechjére Thatcher asszony épp Hongkongban volt. A brit kormányfő később igencsak megkedvelte őt.

Mihail Gorbacsov 1984 decemberében – még a Szovjetunió Kommunista Pártja Politikai Bizottságának tagjaként – váratlan, spontán látogatást tett Margaret Thatcher brit miniszterelnöknek a Downing Street 10. alatt található rezidenciájánál – derült ki egy, a brit Nemzeti Levéltár által hivatalosan péntek hajnalban nyilvánosságra hozott diplomáciai táviratból.

A levéltár a 30 évre szóló titkosítás lejárta után tette közzé az 1984. december 20-án keltezett dokumentumot, amelyben arról értesítették az éppen Hongkongban tartózkodó Margaret Thatchert, hogy a szovjet politikus, aki később a Szovjetunió utolsó pártfőtitkára lett, bejelentés nélkül érkezett a rezidenciához. 

Thatcher négy nappal korábban a chequers-i birtokán fogadta Gorbacsovot, ahol öt órán át tárgyalt vele, majd elragadtatott magánüzenetben tájékoztatta Ronald Reagan elnököt arról, hogy a vendége az az ember a Szovjetunióban, akivel a Nyugat tárgyalhat. Thatcher Gorbacsovról írt jellemzését is most ismertette a levéltár.

Gorbacsov és kísérete a távirat szerint éppen a szovjet követség felé hajtatott a brit parlamentből, amikor úgy döntött, hogy megáll az útba eső híres miniszterelnöki lakhelynél. Arról, hogy a szovjet vezető megközelíthesse a szigorúan őrzött Downing Streetet, egy – Gorbacsov mellé rendelt – brit biztonsági ügynök egyeztetett az ott posztoló rendőrrel. 

A dokumentum szerint a rendőr erről a váratlan látogatókról nem értesítette a brit kormányfőnek a rezidencián tartózkodó munkatársait. Gorbacsov és kíséretének néhány tagja a bejárathoz ment, ahol egy másik rendőr bebocsátotta őket az előszobába. A jó kedélyű társaság tagjai a távirat szerint még azelőtt elhagyták a helyszínt, hogy a kormányfő valamelyik munkatársa beszélhetett volna velük.  

A rezidencia alkalmazottjaiban felmerült az az ötlet, hogy a miniszterelnök férje, Denis Thatcher kalauzolja körbe a szovjeteket a hivatalos helyiségeken, ám a brit külügyminisztérium ezt ellenezte. Magát Margaret Thatchert erről az elgondolásról így akkor nem tájékoztatták. 

Mark Dunton, a brit levéltár szakértője szerint az eset rávilágított a Szovjetunió vezetését 1985-ben átvevő Gorbacsov önbizalmára és unortodox hozzáállására. Thatcher – a leendő szovjet pártfőtitkárral Chequersben folytatott megbeszélése után – azt írta Reagannek, hogy Gorbacsov "viszonylag közvetlen és értelmes".

"Megnyerő modorú, és van benne báj és humor. Figyel arra, amit a másik mond. Könnyen beszél, és – szemben a szovjet vezetők fárasztó szokásával – nem ragaszkodik az előre gyártott megfogalmazásokhoz... Tulajdonképpen eléggé megkedveltem őt" – írta a most publikussá vált üzenetében 1984-ben az amerikai elnöknek a brit kormányfő.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Valahol érthető: nagyon nem bíznak az amerikaiak a Facebookban

Valahol érthető: nagyon nem bíznak az amerikaiak a Facebookban

Lázár János beugrott Orbánhoz, és ha már ment, ajándékot is vitt – fotók

Lázár János beugrott Orbánhoz, és ha már ment, ajándékot is vitt – fotók

Tatabánya Magyarország legboldogabb városa

Tatabánya Magyarország legboldogabb városa

Itt vannak a tao-milliókat fizető cégek

Itt vannak a tao-milliókat fizető cégek

Körömvágó ollóval rabolt, egy óra sem kellett az elfogásához

Körömvágó ollóval rabolt, egy óra sem kellett az elfogásához

Több pénz reményében csúsztatják a kivitelezést az ingatlanfejlesztők

Több pénz reményében csúsztatják a kivitelezést az ingatlanfejlesztők