szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ nagy része optimistán várja a 2014-es eredményeket. A tavalyi évben a legnagyobbat a magyarok, a spanyolok és a mexikóiak csalódtak.

A világ lakosságának mintegy háromnegyede optimista a most kezdődött év kilátásaival kapcsolatban – derül ki az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató intézet friss felméréséből.

A Reuters brit hírügynökség közép-európai idő szerint kedden közölt kivonatokat a felmérésből, amelyet december első felében hat kontinens 23 országában – köztük Magyarországon – készítettek, összesen több mint 18 ezer ember internetes megkérdezésével. A hibahatár az egyes országoktól függően 3,5-5 százalék.

A közvélemény-kutatásban megkérdezettek 76 százaléka azt mondta, hogy kedvezőbb évet vár idén a tavalyinál. 2013 a válaszadók szerint nem volt igazán jó családjuk vagy önmaguk szempontjából.

A megkérdezettek 53 százaléka úgy gondolja, hogy idén a világ gazdasága eredményesebb lesz a tavalyinál. Legtöbben Indiában, Kínában, Indonéziában bíznak ebben, legkevesebben viszont európai országokban, például Olaszországban, Franciaországban és Svédországban.

Indonéziában, Franciaországban, Brazíliában, Indiában és Argentínában 85 százaléknál is többen mondták azt, hogy 2014-nek optimistán vágnak neki. A legalacsonyabb értékeket ennél a kérdésnél Japánban és Olaszországban mérték.

A tavalyi év eredményeiben leginkább a spanyolok, az argentinok, a magyarok és a mexikóiak csalódtak a felmérés szerint, míg legnagyobb arányban Ausztráliában, Indonéziában és Svédországban voltak vele elégedettek az emberek. Az utóbbi országokban 42 százaléknál kevesebben mondták azt, hogy várakozásaiknál gyengébb évet zártak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek