szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Móse Jaalon megszállottnak és magát messiásnak képzelőnek nevezte az amerikai külügyminisztert. Szerinte az amerikai biztonsági terv kevesebbet ér, mint a papír, amire írták.

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter bocsánatot kért kedd este John Kerry amerikai védelmi minisztertől a rá tett sértő megjegyzéseiért, amelyeket a Jediót Ahronót című lap izraeli lap hozott nyilvánosságra aznapi számában.

Jaalon megszállottnak és magát messiásnak képzelőnek nevezte Kerryt az Izrael és a palesztinok megbékítésére irányuló erőfeszítéseivel kapcsolatban a külügyminiszter egyik közelmúltbeli közel-keleti békéltető látogatása előtt, egy magánbeszélgetésben. "Az amerikai biztonsági terv kevesebbet ér, mint a papír, amire írták" - jelentette ki a védelmi miniszter a lap szerint.

Jaalon szóvivője kedden közölte, hogy nem akarja kommentálni a cikket. A miniszter ugyanakkor a hír megjelenését követően azt mondta egy rendezvényen, hogy "még ha vannak is nézeteltérések és súrlódások az egyeztetéseken - és vannak -, azok nem befolyásolhatják Izrael és az Egyesült Államok érdekeit és közös céljait". Még később egy közleményben is megerősítette, hogy "az Egyesült Államok a legnagyobb barátunk és legfontosabb szövetségesünk, s ha nézeteltérések merülnek fel közöttünk, akkor azokat zárt ajtók mögött rendezzük". 

Egy későbbi közleményében pedig már személy szerint Kerrytől kért bocsánatot: mint írta, "ha megbántotta, akkor az nem volt szándékos, bocsánatot kér érte". Mindezeket annak hatására közölte Jaalon, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök burkoltan szemrehányást tett neki egy parlamenti beszédében.

Az amerikai külügyminisztérium nyilvánosan reagált a Rómában tartózkodó Kerryvel kapcsolatos megjegyzésekre. "A védelmi miniszter szavai - amennyiben tényleg elhangzottak - sértőek és elfogadhatatlanok, különösen annak fényében, amit az Egyesült Államok tesz Izrael biztonságáért" - hangsúlyozta Jennifer Psaki külügyi szóvivő.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem kell bölcsődei díjat fizetniük a három vagy több gyermeket nevelő szülőknek

Nem kell bölcsődei díjat fizetniük a három vagy több gyermeket nevelő szülőknek

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

A magánállatkerteknek kínál rendkívüli támogatást a kormány

A magánállatkerteknek kínál rendkívüli támogatást a kormány