szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több ezren tüntettek vasárnap Isztambul belvárosában a kormány ellen és megemlékeztek Hrant Dink örmény származású török újságíró meggyilkolásának hetedik évfordulójáról – közölte az NTV török hírtelevízió.

A demonstrálók a Taksim térről a gyilkosság helyszínéig vonultak. Emlékeztettek arra, hogy eddig a gyilkosság értelmi szerzőjét, valamint végrehajtóját ültették a vádlottak padjára, de nem derítették fel a török államaparátuson belüli lehetséges bűntársak körét.

A megemlékezés kormányellenes tüntetéssé alakult át, amikor a résztvevők Hrant Dink mellett elkezdték skandálni azon fiatalok nevét, akik a tavaly nyári tüntetéseken haltak meg a rendőri erőszak miatt.

Bár a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a Gezi park és a Taksim tér környékén, a tüntetés békés maradt.

Hrant Dinket, egy örmény kisebbségi újság, az Agos főszerkesztőjét 2007. január 19-én Isztambulban a szerkesztőség bejárata előtt, a nyílt utcán lőtte agyon egy török nacionalista fiatal, Ogün Samast. Dink azzal bőszítette fel az ország nacionalistáit, hogy folyamatosan bírálta a török kormány politikáját. Az újságíró meggyilkolása hatalmas felzúdulást okozott Törökországban.

Ogün Samast, az akkor fiatalkorú elkövető 2011 júliusában 23 év letöltendő börtönbüntetést kapott. Hat hónappal később a gyilkosság feltételezett felbujtóját, Yasin Hayalt életfogytiglani börtönre ítélte a bíróság, de úgy rendelkezett, hogy az ügyben nem történt összeesküvés, és felmentett tizennyolc további, bűnrészességgel vádolt személyt. A család egyik ügyvédje azt állítja, hogy a bűncselekmény szálai a török titkosszolgálathoz vezetnek.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!