szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szövetségi ügyészek közölték, hogy pénteken halálbüntetést kérnek az áprilisi bostoni robbantásos merénylet életben maradt elkövetőjére, Dzsohar Carnajevre - adta hírül a Fox News.

Az Egyesült Államok legfőbb ügyésze, Eric Holder csütörtöki végső döntése értelmében halálbüntetést kérnek Dzsohar Carnajevre, arra a 20 éves férfire, aki tavaly áprilisban testvérével együtt három halálos áldozattal és 260 sérülttel járó robbantásos merényletet követett el a bostoni maratoni futóverseny célegyenesében - írja a Fox News oldala. A merénylet ezzel a 2001. szeptember 11. óta eltelt idő legkomolyabb amerikai terrorista támadása volt. 

Az ügyészség szerint az oroszországi csecsen születésű, de tíz éve Bostonban élő Dzsohar, és testvére, Tamerlan két, kuktaedénybe preparált bombát helyezett el a maratoni verseny célegyenesénél. Tamerlant egyébként a rendőrségi üldözés során lőtték le, öccse ez alkalommal még elmenekült, őt később, már egyedül kapták el.

Dzsohar ellen harminc vádat soroltak fel, köztük a tömegpusztító fegyverrel végrehajtott gyilkosságot, mindez kellő alapul szolgálhat a halálbüntetés kiszabására. Carnajev nem ismerte el bűnösségét. A bírósági tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!