szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A három véres nap után pénteken megállapodást írt alá az ellenzék és Viktor Janukovics. Szombaton azonban felgyorsultak az események: Janukovics nem akart lemondani, de a parlament leváltotta, május 25-én előrehozott választások lesznek, Julija Timosenko is kiszabadult, a Majdanon azt mondta a tüntetőknek, "hősök vagytok". Vasárnapra a leváltott elnök felszívódott, időközben ugyanakkor a parlament megválasztotta ideiglenes utódját. Kelet-Ukrajnában azonban továbbra is nagy a feszültség.

Legfontosabb események:

- Három napig ölték egymást az ukrán rohamrendőrök és a kormányellenes tüntetők Kijevben, sok a halott, rengeteg a sérült.

- Viktor Janukovics elnök pénteken megállapodott az ellenzékkel a válság megoldásáról, ezután az ukrán parlament sorban szavazott meg az ország jövője szempontjából fontos döntéseket.

- Szombat reggel a tüntetők teljes ellenőrzése alatt volt a kijevi kormányzati negyed. Ultimátumot adtak: ha Janukovics nem mond le ma, akkor fegyveres felkelésbe kezdenek.

- Janukovics tévés interjújában azt mondta, nem mond le, ami történt az pedig puccs.

- A parlament leváltotta Janukovicsot, Julija Timosenkót szabadon engedték. Február 23-án a nemrég megválasztott házelnök lett az ügyvezető államfő.

- Janukovics állítólag nem tudta elhagyni az országot.

- Kelet-Ukrajna tovább forrong.

- Május 25-ig előrehozott választások lesznek.

1 2 3 4 5 6 7
58
Sorrend megfordítása

Letartóztatási parancsot adtak ki Janukovics ellen

Letartóztatási parancsot adott ki Viktor Janukovics volt elnök ellen Ukrajna ideiglenes belügyminisztere. A megbuktatott államfőről napok óta nem tudni, hol van, vasárnap állítólag a Krím-félszigeten látták. Ma Kijevbe utazik az EU külügyi főképviselője, aki Ukrajna támogatásáról is tárgyal majd.

Percről percre tudósításunkat ezzel lezárjuk, köszönjük a kedd óta tartó figyelmet!

Cézárként pózolt az ukrán főügyész a luxusnyaralójában

Viktor Psonka leváltott és körözött főügyész Kijev melletti nyaralójának minden hálójában házi oltár áll, a falakon értékes ikonok, képek, köztük Psonkáé és feleségéé különböző szerepábrázolásban, mint Cézár, Napóleon, Olga nagyhercegnő vagy Katalin cárnő.

Hét uniós ország tárgyal ma Ukrajnáról Budapesten

Ukrajnáról is tárgyalnak a visegrádi országok külügyminiszterei román, bolgár és görög kollégáikkal ma Budapesten. Mivel hét uniós tagállam képviselteti magát az eseményen, ez lesz a tagállamok külügyminisztereinek legszélesebb körű találkozója a tárcavezetők múlt csütörtöki brüsszeli rendkívüli ülése után.

Klicsko: senki nem kerülheti el a büntetést

Kivétel nélkül büntetés vár azokra, akiknek közük volt a "jogsértő cselekedetekhez" Ukrajnában, a rendvédelmi szervek munkatársaira pedig átvilágítás vár – jelentette ki Vitalij Klicsko, az Ütés (UdAr) párt vezetője. Klicsko azt hangoztatta: azokat, akik az ukrán nép ellen bűnös parancsokat adtak ki, kivétel nélkül megbüntetik. "Meg vagyok győződve arról, hogy nem kerülhetik el a büntetést azok, akik a vérontást, emberek tucatjainak halálát, százak sebesülését okozták" – hangsúlyozta az ukrán politikus, aki szerint egyetlenegy jogsértés sem maradhat következmények nélkül.  

©

Klicsko szerint a rendvédelmi szervek képviselőinek tekintélye semmivé vált, s nem kevés időre van szükség ahhoz, hogy azt helyre lehessen állítani. "Meggyőződésem, hogy átvilágításra van szükség" – mondta, s erre példaként Grúziát hozta fel, ahol a rendőrség reformja Miheil Szaakasvili volt grúz államfő elnökségi idejének egyik legfontosabb vívmányának számított. 

Szaakasvili vasárnap este a Majdanon, az ellenállás központjának számító kijevi főtéren mondott beszédet, és fejet hajtott az elmúlt napok összecsapásai áldozatainak emléke előtt.

 

Ukrajna gazdagabb részei keleten vannak

A ZeroHedge oldal – a Stratfor nyomán – rávilágít, hogy hiába lehet Nyugat-Ukrajna Európa-párti, ha az ország gazdagabb régió majdnem egytől egyig keleten – az Oroszországhoz húzó részen – találhatóak. A 10 legnagyobb ukrán cégből 7 keleten van, és innen származnak az ország gazdag üzletemberei is. A keleti régiók pedig lényegesen többet fizetnek be a központi büdzsébe, mint nyugati társaik. Ukrajna jövőjének alakítása szempontjából ezt helyzetet is számításba kell venni.

Mesterlövész fegyvert találtak

az ukrán jegybanknál – írja az Euromaidan a Twitteren. Azt még nem tudni, hogy a jegybank épületében találták-e a fegyvert, és hogy tényleg mesterlövészek használták-e.

A kötelező gyerekes kép

Ukrán önvédelmi egységek fotózkodnak egy kisgyerekkel.

A volt főügyész rezidenciája se semmi

Keddre lehet új kormány

"Remélem hétfőre lesz miniszterelnökünk, szerintem Jacenjuknak van erre a legnagyobb esélye" – mondta a Kyiv Postnak Tarasz Berezovec politológus. A Régiók Pártjából (RP)kilépő képviselő, Anatolij Kinaksz azt mondta, hogy mintegy 40-en vannak olyanok, akik kiléptek a RP-ből, és a koalíciós többséghez csatlakoznak majd.

Lavrov: az ukrán ellenzék megsértette a pénteki megegyezést

Viktor Janukovics politikai ellenfelei megsértették az ukrán válság rendezéséről szóló pénteki békemegállapodást, és magukhoz ragadták a hatalmat – mondta vasárnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai kollégájának telefonon, az előző nap leváltott ukrán elnökre utalva. Két napon belül ez volt a második telefonbeszélgetés John Kerry amerikai külügyminiszter és az orosz diplomácia vezetője között.

Lavrov hangsúlyozta: jelenleg az a legfontosabb, hogy a német, francia és lengyel diplomaták által közvetített pénteki megegyezés teljes végrehajtásáról gondoskodjanak. "Az ukrán ellenzék eltér a megállapodástól, tulajdonképpen magához ragadta a hatalmat Kijevben, visszautasította a fegyverek letételét, és továbbra is az erőszak mellett áll" – mondta az orosz külügyminiszter.

Emellett az orosz politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénteken elfogadott dokumentum számos nyugati állam képviselőjének aláírását viseli, és hogy az Egyesült Államok hivatalosan üdvözölte az elhatározott lépéseket. Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges megbízottja, aki szintén részt vett Kijevben a pénteki megállapodás diplomáciai előkészítésében, nem írta alá a dokumentumot.

Lavrov már szombaton is hívta telefonon amerikai kollégáját az ügyben, és arról tájékoztatta: Moszkva szerint Ukrajnában erősen romlott a helyzet amiatt, hogy az ellenzék vagy nem képes, vagy nem akarja a pénteki megállapodást végrehajtani. Az orosz külügyminisztérium szerint a szombati alkalommal John Kerry megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a megállapodás végrehajtása mellett, és ígéretet tett arra: Washington mielőbb él a rendelkezésére álló eszközökkel, hogy befolyást gyakoroljon az ellenzékre. (MTI)

1 2 3 4 5 6 7
58

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az internetezők rájöttek, hogy A Korona ausztrál jeleneteit nem Ausztráliában forgatták

Az internetezők rájöttek, hogy A Korona ausztrál jeleneteit nem Ausztráliában forgatták

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L