szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hollande szerint Oroszországnak és az EU-nak közösen kell pénzügyi segítséget nyújtania Ukrajnának. A telefonbeszélgetés néhány órával követte az orosz külügyminisztérium nyilatkozatát, amely szerint az ideiglenes ukrajnai hatóságok "diktatórikus" és "terrorista" módszerekkel nyomják el a különvéleményen lévőket.

A francia államfő hétfő délután telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Francois Hollande hangsúlyozta az ukrajnai "békés átmenet szükségességét", valamint az "ország területi integritásának fontosságát" - közölte a francia elnöki iroda.

Hollande azt mondta, hogy a tervezett kormányalakításnak lehetővé kell tennie a jövőbeni elnökválasztást és az elengedhetetlen reformok véghezvitelét.

"Mindent meg kell tenni azért, hogy ebben a nehéz időszakban, a gazdasági modernizációval párhuzamosan pénzügyi segítséget nyújtsunk Ukrajnának" - mondta a francia államfő arra utalva, hogy Kijev nemrégiben a nyugati hatalmakhoz fordult támogatásért. "Az Európai Uniónak és Oroszországnak együtt kell dolgoznia ezen" - tette hozzá.

A beszélgetés néhány órával követte az orosz külügyminisztérium nyilatkozatát, amely szerint az ideiglenes ukrajnai hatóságok "diktatórikus" és "terrorista" módszerekkel nyomják el a különvéleményen lévőket, Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő pedig élesen bírálta egyes nyugati államok állásfoglalását és közölte, hogy kételkedik az ukrán hatalom törvényességében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!