szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kaliforniát sújtó történelmi aszály kiértékelésében és kezelésében segít az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) az ország délnyugati részén fekvő állam vízügyi hatóságának.

A kaliforniai vízhasználat szabályozásáért felelős California Department of Water Resources (DWR) a NASA szakembereivel együttműködve használja fel az űrhivatal műholdjainak adatait és egyéb légi technológiákat a hótakarók, illetve talajvizek pontosabb mérésére, valamint a várható viharok előrejelzésére.

A NASA tudósai továbbá olyan projekteket indítanak, amelyek keretében műholdfelvételek segítségével mérik fel a farmerek által bevetetlenül hagyott földek, valamint a túlzott talajvíz-szivattyúzás miatt megsüllyedt területek pontos számát. Jerry Brown, Kalifornia kormányzója a szárazság miatt meghirdetett szükségállapot keretében szólította fel az állam illetékeseit a mostanihoz hasonló együttműködések megkezdésére.

Kalifornia és a NASA kapcsolata nem sokkal a szárazsággal sújtott 2009-es év után kezdődött, amikor az állam illetékesei magyarázatot kerestek az eső- és hóhiány által súlyosbított olyan problémákra, mint a süllyedő talaj. A DWR munkatársaként dolgozó Jeanine Jones szerint az idei szárazság mindennél fontosabbá tette a vizsgálatot. Mint hozzátette, az előzetes eredmények azt bizonyítják, hogy még rengeteg dolgot kell kideríteniük a kutatóknak. 

Lawrence Friedl, a NASA Alkalmazott Tudományok Programjának vezetője szerint a hivatal műholdjai közül tizenhárom a vizekre összpontosít és további három vízkutatási projekt van napirendben. A Kaliforniával való együttműködés keretében a NASA többek közt a légköri folyókat - ezek vízpárával teli légáramlások, amelyek hatalmas mennyiségű nedvességet szállítanak a légkörben - fogja vizsgálni, globális viharrendszerek után kutatva, hogy a kaliforniai vízgyűjtők felkészülhessenek az eső fogadására.

A szárazság miatt bevetetlenül maradt földterületekkel kapcsolatos adatok információkat szolgáltatnak a sacramentói hatóságoknak arról, hogy mely területeken kell élelmiszerbankokat létesíteni a mezőgazdasági munkások számára. A kutatók elmondták, hogy a műhold-technológia segít azonosítani azokat a gátakat is, amelyek áttörhetnek a nagy mennyiségű víz nyomása miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!