szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Martonyi János mellett Miroslav Lajcák szlovák és Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter, illetve a lengyel külügyi tárca képviselője találkozik az ukrán parlament, a Verhovna Rada megválasztott elnökével, Olekszandr Turcsinovval, aki egyben az ideiglenes ukrán államfő. Kijev és Donyeck után szombaton már Kárpátalján lesz a magyar külügyminiszter.

Kijevbe és Donyeckbe utaznak csütörtökön a visegrádi országok (V4) külügyi vezetői, köztük Martonyi János magyar külügyminiszter - tájékoztatta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője szerda este az MTI-t. A látogatással is kifejezésre kívánják juttatni, hogy a V4 elkötelezett Ukrajna területi egysége mellett - mondta Kaleta Gábor, és emlékeztetett rá, hogy a V4 külügyminiszterei hétfői budapesti tanácskozásukon elfogadott közös nyilatkozatukban már jelezték, a közeljövőben ellátogatnak Ukrajnába.

Martonyi János mellett Miroslav Lajcák szlovák és Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter, illetve a lengyel külügyi tárca képviselője találkozik az ukrán parlament, a Verhovna Rada megválasztott elnökével, Olekszandr Turcsinovval (aki egyben az ideiglenes ukrán államfő).

A miniszterek reménye szerint pénteken már lesz új ukrán kormány, így tárgyalhatnak a miniszterelnökkel és a külügyminiszterrel is - mondta a sajtófőnök. Még pénteken Kijevből Donyeckbe repülnek, ahol a helyi vezetőkkel és az orosz közösség képviselőivel folytatnak megbeszéléseket - mondta a vizit programjáról Kaleta Gábor. 

Hangsúlyozta: a visegrádi országok küldöttsége látogatásával jelezni kívánja, hogy - mint azt a budapesti közös nyilatkozatban is megfogalmazták - a V4-ek elkötelezettek Ukrajna szuverenitásának, függetlenségének, egységének megőrzése mellett. Fontosnak tartják továbbá, hogy érvényesüljenek a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek jogai, összhangban az Európa Tanács dokumentumaival.

Kaleta Gábor elmondta azt is, hogy Martonyi János szombaton Kárpátaljára utazik, találkozik a helyi kormányzat képviselőivel és a magyarság vezetőivel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!