szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A lemondott német államfőt felmentette a bíróság a korrupciós vádak alól. Kártérítést is ítéltek neki a házkutatások miatt.

Felmentette a hannoveri tartományi bíróság a volt német államfőt, Christian Wulffot a korrupciós vádak alól - jelenti a Focus Online. A volt államfőnek kártérítést is ítéltek a házkutatások miatt. A bíróság felmentette az ügy másik szereplőjét is, Daniel Groenewold filmproducert, akit jogtalan előny nyújtásával vádoltak meg.

A hannoveri ügyészség szerint a producer 2008-ban kifizetett egy 719,40 eurós szállodai számlát a politikus helyett, aki cserébe Alsó-Szászország tartomány miniszterelnökeként a hivatalából adódó tekintélyt felhasználva segített támogatást szerezni a Siemenstől egy filmhez. A vádhatóság szerint ez korrupciót jelent, a bíróság viszont nem találta bizonyítottnak, hogy bűncselekmény történt.

A volt CDU-s Wulff ellen korrupció gyanújával indult eljárás 2012-ben. A nyomozóhatóság egy sor ügyet vizsgált, de végül csak egy 719,40 eurós szállodai számla bizonyult büntetőjogilag relevánsnak. A számlát a másik vádlott, egy filmproducer fizette ki a politikus helyett, Wulff pedig a vád szerint cserébe segített támogatást szerezni a Siemenstől egy filmhez.

Az ügyészség megvesztegethetőséggel vádolta a politikust, a bíróság azonban a korrupció egy kevésbé súlyos változatára, a három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető "jogtalan előny elfogadására" módosította a vádat.

Christian Wulff az első volt német államfő, akit bűncselekmény elkövetésével vádolnak. A tárgyaláson tett nyilatkozatában visszautasította a vádat, és azt mondta: csak azért segített, mert a szívén viselte "a kínaiak Oskar Schindlerje" néven is emlegetett Siemens-alkalmazott, John Rabe életét feldolgozó alkotás ügyét.

©

Az ügyészség korábban azt ajánlotta, hogy 20 ezer euró pénzbüntetés ellenében vádemelés nélkül lezárja az eljárást. Wulff ezt elutasította. A "jog veresége" lett volna, ha nem így tesz – emelte ki a büntetőper első tárgyalási napján elmondott beszédében. "Békére, nyugalomra vágyom, de csak akkor találhatom meg, ha igazságot szolgáltatnak nekem" – mondta a volt szövetségi elnök.

Az ügy előzménye, hogy a Bild című lap 2011 decemberében Christian Wulff gazdag vállalkozókhoz fűződő ellentmondásos kapcsolatairól közölt cikkeket. A bulvárlap az ingyenes nyaralástól a rendkívül kedvezményes hitelig ügyek egész soráról számolt be. A hatóság a cikkek alapján kezdett vizsgálódni, és számos irányban nyomozott. Végül csak a 2008-as müncheni Oktoberfesten tett látogatás költségeinek részleges átvállalásával kapcsolatban találta igazolhatónak a korrupciós bűncselekmény gyanúját. A nyomozás során csaknem 400 aktányi iratot foglaltak le, 45 bankszámlán vizsgálták a pénzmozgásokat, és 93 tanút kérdeztek ki.

A bíróság 22 tárgyalási napot tűzött ki, ítéletet várhatóan 2014 áprilisában hoznak. Összesen 45 tanú meghallgatását tervezik, köztük van például Hubert Burda, a Burda nemzetközi lapkiadó vállalat tulajdonosa és felesége, Maria Furtwängler színésznő, akikkel Wulff és családja Münchenben kirándult 2008 októberében.

Christian Wulff a háború utáni Németország tizedik szövetségi elnöke volt. Az 54 éves politikus volt a legfiatalabb német államfő, és ő töltötte be a legrövidebb ideig - összesen 598 napig - a tisztséget. 2012 februárjában mondott le azután, hogy a hannoveri ügyészség mentelmi joga felfüggesztését kérte a törvényhozástól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!