szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ne induljon most senki a forrongó Krím-félszigetre, tanácsolja a Külügyminisztérium. Aki már ott van, két kapcsolattartó személyt kereshet fel.

A Krími Autonóm Köztársaságban zajló erőszakos cselekmények, az állami és kormányhivatalok munkájának szüneteltetése, valamint az általános biztonsági helyzet romlása miatt a Külügyminisztérium konzuli szolgálata azt javasolja a magyaroknak, hogy halasszák el az oda tervezett utazásaikat. (A krími eseményekről itt találják hírfolyamunkat.)

A konzuli szolgálat honlapján csütörtökön közzétett figyelmeztetés szerint a már ott tartózkodó magyar állampolgárok a teendőket illetően Fruszlov Vladimirt, a Krími Magyar Társaság elnökét vagy Gladkih Nagyezsdát, a szervezet tiszteletbeli elnökét, a szimferopoli tiszteletbeli konzul asszisztensét kereshetik. 

A Krímen kívüli területekre, Kijevbe és más nagyvárosokba utazók figyelmét arra hívták fel, hogy saját biztonságuk érdekében továbbra is kerüljék a tömeges rendőri intézkedések, esetleges erőszakcselekmények és tüntetések helyszíneit. Az ukrán fővárosban a korábbi harcok helyszínei – a Függetlenség tere (Majdan), a Krescsatyik út, az Európa tér és a Grusevszka utca, valamint ezek egy kilométeres körzete, így a teljes kormányzati negyed – mára politikai tevékenységnek és az áldozatokról való megemlékezésnek, a gyásznak adnak helyet.

A felkelők táboraikat, sátraikat, barikádjaikat még nem számolták fel, azok egy ideig biztosan a helyükön maradnak. Ezek a területek már látogathatók, de a konzuli szolgálat javasolja, hogy az áldozatok iránti tiszteletből az ide érkezők kerüljék a feltűnést, ne tartózkodjanak hosszú ideig a területen és késő este továbbra is kerüljék el ezeket a részeket. A konzuli szolgálat az ukrajnai utazás esetén változatlanul ajánlja az előzetes, körültekintő tájékozódást. 

Csütörtök hajnalban helyi orosz fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjének épületét a dél-ukrajnai Szimferopolban. Az ideiglenes ukrán vezetés válaszul készültségbe helyezte az ukrán rendőrség teljes állományát, beleértve a különleges erőket is. 

Viktor Janukovics ukrán elnök múlt szombati megbuktatása után minden jel szerint a Krím vált az új hatalommal szembeni ellenállás egyik utolsó bástyájává. Az új ukrán vezetők az elmúlt napokban többször is aggodalmukat fejezték ki a krími szakadár törekvések jelei miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!