szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz védelmi minisztérium harckészültségbe helyezte az orosz nyugati katonai körzet vadászgépeit Oroszország nyugati határain a korábban elrendelt gyakorlat keretében. Az ukrán ideiglenes államfő figyelmeztette csütörtökön az orosz flottát, hogy kerüljön minden katonai agressziót Ukrajna ellen. A Vlagyimir Putyin orosz elnök által elrendelt harckészültségi gyakorlatban érintett orosz csapatok megkezdték a nagyszabású átcsoportosítást a célkörzetekbe.

Harckészültségbe helyezték az orosz nyugati katonai körzet vadászgépeit a korábban elrendelt gyakorlat keretében Oroszország nyugati határain – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata. A tájékoztatás szerint az orosz fegyveres erők megerősített harci ügyeletet tartanak az említett térség légterében.

A vadászgépek folyamatos járőrözést folytatnak a levegőben a határ menti területen. A harckészültség ellenőrzése jegyében az elfogó vadászgépek pilótái azt gyakorolják, hogy miképpen vételezzenek üzemanyagot a levegőben folyamatosan tartózkodó Il-78-as üzemanyag-feltöltő gépekről – derült ki a csütörtöki közleményből.

Az ukrán ideiglenes államfő figyelmeztette csütörtökön az orosz flottát, hogy kerüljön minden katonai agressziót Ukrajna ellen.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által elrendelt harckészültségi gyakorlatban érintett orosz csapatok megkezdték a nagyszabású átcsoportosítást a célkörzetekbe – közölte hajnalban az orosz védelmi tárca sajtószolgálata.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban tagadta, hogy a két oroszországi katonai körzetben – a nyugatiban és a központiban – szerdán elrendelt rendkívüli harckészültségi ellenőrzésnek bármi köze lenne az ukrajnai helyzethez. A tárcavezető szerint az elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka, arra adott utasítást, hogy a(z Ukrajnával is határos) Nyugati Katonai Körzetben, a Központi Katonai Körzetben, valamint a légideszantnál, a légierő távolsági és szállító egységeinél és az űrvédelmi erőknél hajtsanak végre úgynevezett komplex ellenőrzést március 3-áig bezárólag. Ennek keretében számos egységet szárazföldi és tengeri hadgyakorlatra vezényeltek.

Az érintett egységek parancsnokai az orosz vezérkar közlése szerint most megkapták a menetparancsokat a vasúti szerelvényekre való bevagonírozásra, illetve a katonai repterekre való indulásra, ahonnan az állandó állomáshelyektől távoli gyakorlóterekre szállítják a csapatokat.

A védelmi tárca közlése szerint a Nyugati Katonai Körzet páncélos egységei és csapatai már befejezték a vasúti platformokra való berakodást, és úton vannak a kijelölt körzetekbe. A két katonai körzet egyes egységei ugyanakkor olyan parancsot kaptak, hogy menetoszlopban érjék el a több mint ezer kilométerre lévő célkörzeteket. A pszkovi ejtőernyősök már a kiindulási repülőtéren várnak a bevetésre. A sarkkörön túli, a kalinyingrádi, a szamarai, a leningrádi, a pszkovi, a kurszki, a voronyezsi, a lipecki és más területeken állomásozó katonai egységek már elhagyták állandó állomáshelyüket, és készek az indulásra a vezérkar által meghatározott körzetekbe. E célkörzeteket tartalmazó zárt borítékok felbontása után közlik a vezérkar tisztjei a parancsnokokkal, hogy hová kell indulniuk egységeikkel.

A "komplex harckészültségi ellenőrzésben" a Nyugati Katonai Körzet csapatai, a Központi Katonai Körzet két hadserege és a légideszantos erők parancsnoksága vesz részt, közel 150 ezer katonával és alkalmazottal, csaknem 90 repülőgéppel, több mint 120 helikopterrel, közel 880 páncélossal, több mint 1200 más harcjárművel, valamint csaknem 80 hadihajóval és más vízi járművel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!