szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A két évvel ezelőtti hajószerencsétlenség óta először tért vissza a Costa Concordia roncsaira Francesco Schettino kapitány, aki annak idején sziklának vezette az óriás hajót.

Francesco Schettino volt kapitány is részt vett a Costa Concordia hajóroncsán csütörtökön végzett terepszemlén, melyen a vád és védelem szakértői műszaki vizsgálatokat végeztek. A kapitány először járt egykori hajóján a 2012. január 13-án történt hajószerencsétlenség óta.

A tragédia körülményeit vizsgáló bírósági eljáráson eddig elhangzott tanúvallomások és szakértői vélemények szerint a Costa Concordia túl közel haladt a szigethez, mert Francesco Schettino kapitány így akart kedvében járni a születésnapját ünneplő főpincérnek, aki Giglión született.

Az oldalára dőlt hajó így néztett ki
©

A volt kapitány már keddtől Giglio-szigetén tartózkodott, de nem hagyta el a szállodáját. Csütörtök reggel a sziget kikötője felé tartva, ahonnan hajóval ment tovább a Costa Concordia roncsához, Schettino az őt tömegesen kísérő olasz és külföldi újságíróknak azt mondta, azért megy vissza a hajóra, mivel ki akarja deríteni az igazságot.

"Nem menekülök, az arcomat adom ahhoz, ami történt!" - hangoztatta. Hozzátette, hogy mindvégig "úriemberként és kapitányként" viselkedett és a baleset óráiban "sem rohantam el a hajóról, de ez nem olyan volt, mint egy közlekedési baleset, amikor az ember megáll az út közepén és telefonon segítséget hív". "Több mint négyezer ember életét mentettem meg!" - mondta Schettino a Costa Concordián utazó 4229 személyre utalva. A tengerjáró zátonyra futásában 32 ember veszítette életét.

A tengerjáró volt kapitánya maga kérelmezte, hogy a bíróság által kinevezett szakértőkkel együtt ő is felmehessen a Costa Concordia roncsára a hajón levő műszaki berendezések helyszíni átvizsgálására. A terepszemlén a vád és a védelem 30 szakértője azt vizsgálta, hogy a balesetet követő percekben miért nem lépett működésbe a Costa Concordia biztonsági generátora. Ennek leállása miatt borult sötétbe a hajó, nem működtek a szigetelő ajtók, a liftek és a mentőcsónakok elektromos csörlői.

Francesco Schettino megfigyelőként vett részt a műszaki vizsgálatokon. Nem tehetett fel kérdéseket és nem beszélhetett a szakértőkkel.

Az áldozatok családjait és a túlélőket képviselő Codacons olasz fogyasztóvédő egyesület ügyvédei nemet mondtak a terepszemlén való részvételre azok után, hogy kiderült, a fedélzeten bizonyítékokat hamisítottak meg.

A tavaly szeptemberben egyenesbe állított Costa Concordia roncsára először január 23-án mentek fel a szakértők. Akkor azt is észlelték, hogy a szeptember és január között lezárt fedélzetről berendezések és felszerelési tárgyak tűntek el. Az üggyel megbízott grossetói ügyészség kedden bejelentette, hogy vizsgálatot indít a Costa Concordia őrzésével megbízott hatósági személy és a hajó kiegyenesítésének műveletét vezető egyik mérnök ellen, aki a Costa Crociere hajótársaság alkalmazottja. A két személy már a műszaki vizsgálatok előtt a hajón járt és bekapcsolta volna a Costa Concordia  bizonyos berendezéseit, módosítva a baleset pillanatának állapotait.

A Corriere.it hírportál egyenesben közvetítette Schettino látogatását a Costa Concordián. http://videochat.corriere.it/index_H2401.shtml?c=H24_1_General

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha kéri, Szájer még kaphat 40 millió forintot az EP-től

Ha kéri, Szájer még kaphat 40 millió forintot az EP-től

Niedermüllerék szembemennek a kormánnyal és adót emelnek Erzsébetvárosban

Niedermüllerék szembemennek a kormánnyal és adót emelnek Erzsébetvárosban

Videó: Harmincöt kiló marihuánával a kocsijában bukott le egy férfi Kőbányán

Videó: Harmincöt kiló marihuánával a kocsijában bukott le egy férfi Kőbányán