szerző:
hvg.hu

Viktor Janukovics volt ukrán elnök az oroszországi Rosztovban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, nem adja fel a harcot, és továbbra sem mond le. Janukovics azt mondta, nem elmenekült Ukrajnából, hanem kénytelen volt biztonsági okokból elutazni, de amint lehet, hazatér.

Janukovics volt ukrán elnök a sajtótájékoztatón közölte, harcolni fog Ukrajna jövőjéért. Mint mondta, senki nem mondatta le, hanem arra kényszerült, hogy elhagyja Ukrajnát, mert veszélybe került az ő és a rokonai élete.

Szerinte fasiszták, nacionalisták vették át a hatalmat, akik kisebbséget testesítenek meg Ukrajnában, és akik megszegték az egyezséget, amit az EU-s külügyminiszterekkel és az ellenzékkel kötött. Erről később azt mondta, hogy úgy érzi, nemcsak őt, de Ukrajnát is becsapták, mert az EU-s külügyminiszterek megígérték, hogy garantálják a megállapodást, és ez nem történt meg.

Hozzátette azt is, hogy az Egyesült Államoknak és a nyugati országoknak, Brüsszelnek is felelőssége van a jelenlegi helyzet kialakulásában, mert nem garantálták a megállapodás betartását, és mert bátorították a Majdanon a tüntetőket.

©

Janukovics azt mondta, 2014 decemberében elnökválasztást akarna tartani, hogy utána új alkotmányt fogadjanak el. Hozzátette, hogy ki kell vizsgálni az erőszakos cselekményeket, és minden fegyvert át kell adni a rendőrségnek, a barikádokat fel kell számolni, a fegyvereseknek pedig el kell hagyniuk az utcákat, vissza kell térniük a hagyományos élethez Ukrajnában. Nehéz lesz kimászni ebből a nehéz helyzetből, de Ukrajna egy erős ország, és sikerülni fog kijönni ebből.

Szerinte ártatlan, fegyvertelen berkutosokra lőttek a mesterlövészek

Beszédében kitért arra, hogy nehéz megmondani, hogy ki az, aki most hatalmat szerzett Ukrajnában, de Tyahnyibok és az ellenzéki vezetők az erőszakot támogatják, a jelenlegi parlament pedig nem legitim, és a Majdan befolyása alatt áll. Mint mondta, radikálisok vezették az ukrán politikát a jelenlegi zsákutcába.

Arra a kérdésre, hogy szégyelli-e magát, Janukovics azt mondta, elnézést kér a veteránoktól és az ukrán néptől azért, hogy nem volt elég erős, hogy biztosítsa a stabilitást, és megakadályozza, hogy idáig fajuljanak az események.

Beszéde végén Janukovics szólt az ukrán néphez is, és bocsánatot kért az Ukrajnában eluralkodott káoszért, valamint azoktól, akik gyászolnak, de megfogadta, hogy mindig is őrizni fogja azoknak az emlékét, akik meghaltak a harcokban, a barikádnak bármely oldalán is voltak. Hozzátette, hogy mások nem egyénekként tekintenek az egyes emberekre, csak fel akarják használni őket a politikai céljaikhoz.

A volt elnök azt mondta, találkozott a Berkut különleges egység vezetőivel, és elnézést kért tőlük, mert "ártatlanul, fegyver nélkül kellett állniuk az első sorban a fegyveres tüntetőkkel szemben, akik Molotov-koktélokat dobáltak rájuk, és mesterlövészekkel lőtték őket". Hozzátette, nem adott parancsot soha arra, hogy a tüntetőkre lőjenek, és nem is volt fegyver a rohamrendőröknél egészen az utolsó pillanatokig, amikor a saját védelmük érdekében kaptak fegyvert.

A volt ukrán elnök elismerte, hogy az egyeztetések során még Kijevben találkozott a radikális és szélsőséges tüntetőket tömörítő Jobb Szektorral is, de nem érzi, hogy ebben bármi rossz lett volna, mert ő a vérengzés befejezése miatt folytatott tárgyalásokat a tüntetőkkel. Janukovics felidézte, hogy 2004-ben a narancsos forradalom idején a saját aktivistáit és szimpatizánsait fogta vissza egy alkalommal, amikor érezte, hogy erőszakba torkollhat a helyzet.

Nem menekült, Putyinnal telefonon beszélt csak

Arra, hogy miért menekült el Kijevből, a volt elnök azt válaszolta, ő nem menekült, és nem saját döntése volt, hogy eljöjjön. Mint mondta, eredetileg azért jött el Kijevből, mert találkozója volt Harkivban egy fórumon az aktivistáival. Amikor oda megérkeztek február 22-én kora reggel, a biztonsági szolgálattól azt az információt kapta, hogy radikálisok érkeztek Harkivba is, ezután biztonsági okokból kénytelen volt felhagyni a munkájával, és továbbutazott Donyeckbe.

©

Ezután Luganszkba akartak utazni helikopterekkel, hogy találkozzon a volt házelnökkel, de azt az információt kapták, hogy ez nem lehetséges, és helyette Oroszországba indultak, azonban inkább visszatértek Donyeckbe. Ezt követően a Krímbe akartak menni, de fenyegetések miatt nem mehetett, így került végül Rosztovba biztonsági emberek kíséretében.

Janukovics kérdésre kitért arra is, hogy nem találkozott Vlagyimir Putyinnal azután, hogy Oroszországba érkezett, de beszéltek telefonon, és megbeszélték, hogy amint tudnak, találkozni, fognak. Kitért arra, hogy Oroszországgal és Putyinnal egyébként gazdasági természetű kérdésekről szoktak tárgyalni. Egy másik kérdésre válaszolva Janukovics azt mondta, nem tudja, hogy Putyin mit gondol az ukrán helyzetről, de szerinte Oroszország nem maradhat a pálya szélén.

A volt elnök kérdésre válaszolva és a krímieknek üzenve leszögezte, a Krím félsziget Ukrajnához tartozik, és ez továbbra is így marad.

Nem indul az előrehozott választásokon

Arról, hogy mikor fog visszatérni Ukrajnába, Janukovics azt mondta, amint a saját és családja biztonsága garantálva lesz Ukrajnában, de a jelenlegi katonai mozgások aggasztóak.

Janukovics kifejtette, hogy az ő pártjának van a legnagyobb támogatottsága, de az idén május 25-i előrehozott választásokat nem tekinti legitimnek, ezért nem is indul azokon; mint mondta, a választásnak az alkotmányos rend szerint kell lezajlania.

Janukovics arra is kitért, hogy a parlament által most elfogadott törvényeket ő nem írta alá, és ha a legitim elnök nem írja alá a törvényeket, azok nem lépnek életbe addig, amíg az elnököt el nem távolítják. Janukovics azt mondta, ő nem mondott le, nem állították bíróság elé, és "nem is haltam meg, mint látják" – viccelődött az elnök, ez a három módja ugyanis annak, ahogyan egy elnököt el lehetne távolítani.

Timosenkóval kapcsolatban azt mondta, nem akart ártani neki, nincsenek személyes negatív érzései vele kapcsolatban, de az általa Oroszországgal aláírt szerződés óriási veszteséget okozott, és hatalmas megterhelést jelentett az ukrán népnek, ezért volt ellene eljárás, ezt kivizsgálták, a bíróság döntést hozott erről.

Janukovics végül figyelmeztette a kijevi hatalmat, hogy gondoljanak át mindent kétszer, mielőtt cselekszenek, hogy véget vessenek az erőszaknak és a bánatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!