szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A krími parlament elvi döntést hozott csütörtökön arról, hogy a félsziget csatlakozzon Oroszországhoz, s az ügyben a népszavazást március 16-ra írta ki. Az orosz álláspont szerint államcsíny történt Ukrajnában, és továbbra is Viktor Janukovics az elnök. Oroszország és Ukrajna között a nyugati hatalmak próbálnak közvetíteni, az orosz külügyminiszter nem hajlandó leülni ukrán kollégájával. Az EU csütörtökön befagyasztotta az ukrán elnök számláit, és felfüggesztették az orosz vízumkönnyítési tárgyalásokat is. A Krímben mindeközben fegyveresek tartják blokád alatt az ukrán támaszpontokat. Az ukrán válság percről percre.

A legfontosabb események eddig:

- Orosz vagy oroszbarát fegyveresek kedd óta több ukrán katonai telephelyet megtámadtak a Krímben, az ukrán erők több alkalommal erővel verték vissza a támadásokat. Bár Putyin szombaton felhatalmazást kért és kapott a parlament felsőházától, hogy katonai erőt alkalmazhasson Ukrajna területén, az orosz kormány szerint "helyi önvédelmi erőkről" van szó és semmi közük a krími fegyveresekhez, de a szevasztopoli orosz támaszpontra újabb katonákat küldtek.

- A krími parlament csütörtökön elvi döntést hozott arról, hogy a félsziget csatlakozzon Oroszországhoz, s az ügyben a népszavazást március 16-ra írta ki.

- A kelet-ukrajnai Donyeckben oroszpárti tüntetők szerdán elfoglaltak egy hivatali épületet. Több ukrán városban is voltak oroszbarát tüntetések.

- Oroszország államcsínynek tekinti a Kijevben történteket, nem akar háborút Ukrajnával, Viktor Janukovicsot tekinti legitim ukrán államfőnek, és az ellenzékkel kötött kijevi megállapodáshoz ragaszkodik, ezért nem is hajlandó leülni az átmeneti ukrán koalíciós kormány képviselőivel.

- Az Európai Bizottság szerdán egy 11 milliárd eurós ukrán csomagot terjesztett elő. Viktor Janukovics és 17 másik ukrán vezető számláit befagyasztotta az EU, a csütörtöki rendkívüli EU-csúcson pedig úgy döntöttek, első lépésként felfüggesztik Oroszországgal a vízumkönnyítési és partnerségi tárgyalásokat. A NATO számos együttműködési programot felfüggeszt Oroszországgal.

- EBESZ-megfigyelők utaznak a Krímbe, köztük két magyar tiszttel. A kontingens vezetője és szóvivője Ács Gábor, a Magyar Honvédség alezredese.

1 2 3 4 5 6 7
53
Sorrend megfordítása

Figyelmeztető lövésekkel állították meg az EBESZ-különítményt

Az Ács Gábor alezredes által vezetett csoport napok óta próbál bejutni a félszigetre. A feladata az lenne, hogy ellenőrizze az ukrán katonai objektumokat.

Timosenkót Berlinbe vitték gyógykezelésre

Sürgős műtéten esik át, mert egyáltalán nem tud a jobb lábára állni.

Óriási tömeg követelte a Krím orosszá válását Moszkvában

A Krími Autonóm Köztársaság oroszországi csatlakozását lehetővé tevő folyamat beindítására szólították fel az orosz parlamentet az Ukrajnához tartozó félsziget mellett tüntetők pénteken a Vörös térnél. A rendőrség adatai szerint mintegy 65 ezer résztvevő vonult fel a Kreml fala mellett húzódó Vasziljevszkij szpuszkon a Vaszilij Blazsennij székesegyház közelében felállított színpadhoz, hogy támogatásáról biztosítsa a krími parlament csütörtöki döntését.

Magyar segítséget kért az ukrán nagykövet

Az ukrán nagykövet a sebesültek ellátásához kért segítséget, feltehetően korrekciós, valamint rehabilitációs kezeléseket végezhetnek majd el itthon. A Honvédelmi Minisztérium péntek este azt közölte, hogy  a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház készen áll a sérültek fogadására és ellátására.

Könnyítést kérnek a külföldi rendszámos autóknak Kárpátalján

A Kárpátalja megyei tanács beadványban fordult az ukrán parlamenthez és kormányhoz, hogy szüntessék meg azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyekkel a külföldi rendszámmal közlekedő autók ukrán tulajdonosait tavaly sújtották. Kérték, hogy egy évig lehessenek megszakítás nélkül az ország területén a külföldi rendszámú járművek, illetve a hatóságok csökkentsék a külföldön vásárolt autók behozatali vámját.

Az utóbbi években tízezres nagyságrendben vásároltak Magyarországon, Szlovákiában és Lengyelországban az ukrajnai áraknál jóval olcsóbban járműveket a kárpátaljaiak. A külföldi rendszámot meghagyták, mert így nem kellett befizetniük a rendkívül magas behozatali vámot.

Visszakapta hatáskörét Kárpátalja kormányzója

A Kárpátalja megyei tanács visszaadta pénteken Kárpátalja kormányzójának a hatáskörét, amit a kijevi események idején vont meg az előző megyei vezetőtől az önkormányzati testület. A megyei önkormányzat képviselői kétharmados többséggel szavazták meg – Valerij Luncsenko, hivatalába pénteken beiktatott kárpátaljai  kormányzó követelésére –, hogy az ukrajnai megye végrehajtó hatalmi szerve visszakapja korábbi hatáskörét, azzal a feltétellel, hogy a kormányzó minden egyes személyi kinevezést egyeztet az önkormányzati testülettel.

Eltüntetik az orosz szövegeket az ukrán állami honlapokról

Az orosz szövegeknek március 10-ig kell eltűnniük. Eddig már 14 minisztérium, a legfelső bíróság és a legfelső gazdasági bíróság honlapjáról tűnt el az orosz nyelvű változat. Nem lehet már orosz nyelven olvasni a különleges státusú központi végrehajtói szervek, köztük az ukrán titkosszolgálat (SZBU) és a monopóliumellenes bizottság honlapjára feltett információkat sem.

Nem várt a meghívásra az EBESZ az oroszok szerint

Az orosz külügyminisztérium pénteken közleményben bírálta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), amiért a szervezet megfigyelői a krími hatóságok hivatalos meghívását be nem várva próbáltak bejutni a félszigetre.

Moszkva véleménye szerint a megfigyelők az EBESZ alapelvét, a konszenzust megkerülve próbáltak bejutni a Krímbe, figyelmen kívül hagyva Oroszország véleményét és ajánlását, meg sem várva a krími hivatalos hatóságok meghívását.

Gyengítette a forintot a Gazprom fenyegetése

Nagyot gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek délután a bankközi piacon. Az árfolyamok azután kezdtek meredeken romlani, hogy a Gazprom orosz gázipari óriás kilátásba helyezte: leállítja az Ukrajnán keresztülhaladó földgázszállításokat.

1 2 3 4 5 6 7
53

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!