szerző:
hvg.hu

A krími parlament elvi döntést hozott csütörtökön arról, hogy a félsziget csatlakozzon Oroszországhoz, s az ügyben a népszavazást március 16-ra írta ki. Az orosz álláspont szerint államcsíny történt Ukrajnában, és továbbra is Viktor Janukovics az elnök. Oroszország és Ukrajna között a nyugati hatalmak próbálnak közvetíteni, az orosz külügyminiszter nem hajlandó leülni ukrán kollégájával. Az EU csütörtökön befagyasztotta az ukrán elnök számláit, és felfüggesztették az orosz vízumkönnyítési tárgyalásokat is. A Krímben mindeközben fegyveresek tartják blokád alatt az ukrán támaszpontokat. Az ukrán válság percről percre.

A legfontosabb események eddig:

- Orosz vagy oroszbarát fegyveresek kedd óta több ukrán katonai telephelyet megtámadtak a Krímben, az ukrán erők több alkalommal erővel verték vissza a támadásokat. Bár Putyin szombaton felhatalmazást kért és kapott a parlament felsőházától, hogy katonai erőt alkalmazhasson Ukrajna területén, az orosz kormány szerint "helyi önvédelmi erőkről" van szó és semmi közük a krími fegyveresekhez, de a szevasztopoli orosz támaszpontra újabb katonákat küldtek.

- A krími parlament csütörtökön elvi döntést hozott arról, hogy a félsziget csatlakozzon Oroszországhoz, s az ügyben a népszavazást március 16-ra írta ki.

- A kelet-ukrajnai Donyeckben oroszpárti tüntetők szerdán elfoglaltak egy hivatali épületet. Több ukrán városban is voltak oroszbarát tüntetések.

- Oroszország államcsínynek tekinti a Kijevben történteket, nem akar háborút Ukrajnával, Viktor Janukovicsot tekinti legitim ukrán államfőnek, és az ellenzékkel kötött kijevi megállapodáshoz ragaszkodik, ezért nem is hajlandó leülni az átmeneti ukrán koalíciós kormány képviselőivel.

- Az Európai Bizottság szerdán egy 11 milliárd eurós ukrán csomagot terjesztett elő. Viktor Janukovics és 17 másik ukrán vezető számláit befagyasztotta az EU, a csütörtöki rendkívüli EU-csúcson pedig úgy döntöttek, első lépésként felfüggesztik Oroszországgal a vízumkönnyítési és partnerségi tárgyalásokat. A NATO számos együttműködési programot felfüggeszt Oroszországgal.

- EBESZ-megfigyelők utaznak a Krímbe, köztük két magyar tiszttel. A kontingens vezetője és szóvivője Ács Gábor, a Magyar Honvédség alezredese.

1 2 3 4 5 6 7
53
Sorrend megfordítása

Figyelmeztető lövésekkel állították meg az EBESZ-különítményt

Az Ács Gábor alezredes által vezetett csoport napok óta próbál bejutni a félszigetre. A feladata az lenne, hogy ellenőrizze az ukrán katonai objektumokat.

Timosenkót Berlinbe vitték gyógykezelésre

Sürgős műtéten esik át, mert egyáltalán nem tud a jobb lábára állni.

Óriási tömeg követelte a Krím orosszá válását Moszkvában

A Krími Autonóm Köztársaság oroszországi csatlakozását lehetővé tevő folyamat beindítására szólították fel az orosz parlamentet az Ukrajnához tartozó félsziget mellett tüntetők pénteken a Vörös térnél. A rendőrség adatai szerint mintegy 65 ezer résztvevő vonult fel a Kreml fala mellett húzódó Vasziljevszkij szpuszkon a Vaszilij Blazsennij székesegyház közelében felállított színpadhoz, hogy támogatásáról biztosítsa a krími parlament csütörtöki döntését.

Magyar segítséget kért az ukrán nagykövet

Az ukrán nagykövet a sebesültek ellátásához kért segítséget, feltehetően korrekciós, valamint rehabilitációs kezeléseket végezhetnek majd el itthon. A Honvédelmi Minisztérium péntek este azt közölte, hogy  a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház készen áll a sérültek fogadására és ellátására.

Könnyítést kérnek a külföldi rendszámos autóknak Kárpátalján

A Kárpátalja megyei tanács beadványban fordult az ukrán parlamenthez és kormányhoz, hogy szüntessék meg azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyekkel a külföldi rendszámmal közlekedő autók ukrán tulajdonosait tavaly sújtották. Kérték, hogy egy évig lehessenek megszakítás nélkül az ország területén a külföldi rendszámú járművek, illetve a hatóságok csökkentsék a külföldön vásárolt autók behozatali vámját.

Az utóbbi években tízezres nagyságrendben vásároltak Magyarországon, Szlovákiában és Lengyelországban az ukrajnai áraknál jóval olcsóbban járműveket a kárpátaljaiak. A külföldi rendszámot meghagyták, mert így nem kellett befizetniük a rendkívül magas behozatali vámot.

Visszakapta hatáskörét Kárpátalja kormányzója

A Kárpátalja megyei tanács visszaadta pénteken Kárpátalja kormányzójának a hatáskörét, amit a kijevi események idején vont meg az előző megyei vezetőtől az önkormányzati testület. A megyei önkormányzat képviselői kétharmados többséggel szavazták meg – Valerij Luncsenko, hivatalába pénteken beiktatott kárpátaljai  kormányzó követelésére –, hogy az ukrajnai megye végrehajtó hatalmi szerve visszakapja korábbi hatáskörét, azzal a feltétellel, hogy a kormányzó minden egyes személyi kinevezést egyeztet az önkormányzati testülettel.

Eltüntetik az orosz szövegeket az ukrán állami honlapokról

Az orosz szövegeknek március 10-ig kell eltűnniük. Eddig már 14 minisztérium, a legfelső bíróság és a legfelső gazdasági bíróság honlapjáról tűnt el az orosz nyelvű változat. Nem lehet már orosz nyelven olvasni a különleges státusú központi végrehajtói szervek, köztük az ukrán titkosszolgálat (SZBU) és a monopóliumellenes bizottság honlapjára feltett információkat sem.

Nem várt a meghívásra az EBESZ az oroszok szerint

Az orosz külügyminisztérium pénteken közleményben bírálta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), amiért a szervezet megfigyelői a krími hatóságok hivatalos meghívását be nem várva próbáltak bejutni a félszigetre.

Moszkva véleménye szerint a megfigyelők az EBESZ alapelvét, a konszenzust megkerülve próbáltak bejutni a Krímbe, figyelmen kívül hagyva Oroszország véleményét és ajánlását, meg sem várva a krími hivatalos hatóságok meghívását.

Gyengítette a forintot a Gazprom fenyegetése

Nagyot gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek délután a bankközi piacon. Az árfolyamok azután kezdtek meredeken romlani, hogy a Gazprom orosz gázipari óriás kilátásba helyezte: leállítja az Ukrajnán keresztülhaladó földgázszállításokat.

1 2 3 4 5 6 7
53

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Valami hibádzik a Motorola Razrral (is)?

Valami hibádzik a Motorola Razrral (is)?

Így szól élőben az új James Bond-film betétdala (videó)

Így szól élőben az új James Bond-film betétdala (videó)

Szépírók Társasága: Érdekes elmejáték azon merengeni, ki számít magyar írónak

Szépírók Társasága: Érdekes elmejáték azon merengeni, ki számít magyar írónak

Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse

Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse

Klaus Maria Brandauer: Mindannyiunknak problémái vannak a bennünk élő gonosszal

Klaus Maria Brandauer: Mindannyiunknak problémái vannak a bennünk élő gonosszal

Orosz Bernadett szerint támadója nem mond igazat

Orosz Bernadett szerint támadója nem mond igazat