szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy, az észt külügyminiszter és az EU külügyi főképviselője közötti állítólagos kiszivárgott telefonbeszélgetésben a két politikus arról beszél, hogy a kijevi orvlövészek nem Janukovics emberei voltak, hanem az ellenzéki koalíció bérelte fel őket – írja a Putyinhoz közeli Russia Today.

Az angol nyelvű orosz hivatalos lap, a Russia Today azt írja, hogy kiszivárgott az észt külügyminiszter, Urmas Paet és Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője közötti múlt heti telefonbeszélgetés, amelyben a kijevi orvlövészek is szóba kerültek.

Mint ismert, februárban Kijevben háztetőkről ismeretlen orvlövészek lőtték az utcákon az embereket, melynek közel 100 ember esett áldozatul. Hogy pontosan kik voltak a lövészek, azt máig nem lehet pontosan tudni.

A kiszivárgott állítólagos telefonbeszélgetésben Catherine Ashton és Urmas Paet azután beszélgetnek, hogy az észt külügyminiszter február 25-én Kijevben járt, és találkozott ellenzéki, valamint kormánypárti képviselőkkel is. Az észt politikus tájékoztatja Ashtont arról, hogy mit tapasztalt, mint mondja, rendkívül aggasztónak látja a helyzetet, főleg azért, mert a tüntetők egyáltalán nem bíznak a politikusokban és nem csak kormányváltást szeretnének, hanem valódi reformokat is.

Paet ezután megemlíti, hogy a tüntetők egyik vezetője, Olga Bogomolec, aki egyébként orvos, azt mondta neki, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy az orvlövészek nem csak tüntetőket lőttek, hanem rohamrendőröket is, mert ugyanolyan golyókat találtak mindkét oldal áldozataiban.

Az észt külügyminiszter a felvételen hozzáteszi, hogy igen aggasztó az, hogy az ellenzéki koalíció nem is akarja kivizsgáltatni, hogy kik voltak az orvlövészek, de egyre erősebb az a gondolat, hogy az orvlövészek mögött nem Janukovics elnök áll, hanem valaki az új koalícióból.

Ashton azt válaszolja a felvetésre, hogy ezt ki kell vizsgálni.

Urmas Paet szerdán megerősítette, hogy a felvételen ő hallható, és hogy tényleg beszélt múlt héten Catherine Ashtonnal közvetlenül azután, hogy hazatért Kijevből. Paet emellett nem kívánta kommentálni a felvétel tartalmát, mint mondta, előbb meg kell hallgatnia. Hozzátette, igen aggasztónak találja azt, hogy lehallgatták a beszélgetést, és azt mondta, hogy szerinte nem véletlen, hogy ez a felvétel most szivárgott ki.

Paet hozzátette, a kijevi látogatásakor hallott pletykákról számolt be Ashtonnak, így többek között arról is, hogy mindkét oldalhoz tartozó orvlövészek lőtték az embereket az ukrán fővárosban. A miniszter azt mondta, hogy a szivárigtatók az új ukrán kormányt akarhatják lejáratni.

A Russia Today-jel Catherine Ashton szóvivője közölte, nem kommentálnak kiszivárgott telefonbeszélgetéseket.

Olga Bogomolec, akire az észt külügyminiszter hivatkozott azt mondta, mivel neki nem volt hozzáférése a katonákhoz és a rendőrökhöz, ezért nem tudja, hogy milyen sebesüléseik voltak, de kérte, hogy vizsgálják ki a Majdanon történt haláleseteket. Az orvos tagadta, hogy azt mondta volna az észt külügymiiszternek, hogy a tüntetőket és a rendőröket ugyanolyan módon lőtték volna le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Egyházi fenntartásba kerülhet a szántódpusztai majorság

Egyházi fenntartásba kerülhet a szántódpusztai majorság

Elképzelhető, hogy nem újítja meg szerződését az Európai Bizottság az AstraZenecával

Elképzelhető, hogy nem újítja meg szerződését az Európai Bizottság az AstraZenecával