szerző:
MTI

Biztonságosan földet ért kedden az az orosz Szojuz űrkapszula, amellyel a Nemzetközi Űrállomás egyik háromfős, orosz-amerikai legénysége tért vissza a Föld körüli pályán eltöltött közel hat hónapi szolgálat után.

Az amerikai Mike Hopkins asztronautát és két orosz társát, Oleg Kotov parancsnokot és Szergej Rjazanszkijt szállító, Szojuz TMA-10M típusú visszatérő űrkabin, a Moszkva melletti orosz repülésirányító központ közlése alapján, közép-európai idő szerint 4 óra 24-kor landolt a kazah sztyeppén, Dzsezkazgan várostól 147 kilométerre délkeletre. 

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA élő televíziós közvetítésben mutatta, ahogy az ejtőernyővel lefékezett kabin lassan leereszkedik a hóborította sztyeppére. Az orosz kutató és mentőjárművek azonnal a földet érés helyszínére indultak, mindvégig kapcsolatot tartva az űrhajósokkal.

Oleg Kotov visszatérése miatt vasárnap Vakata Koicsi japán asztronauta vette át a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) parancsnokságát, s ezzel első ízben került japán űrhajós kezébe az ISS legénységének irányítása.

A hazatért csapat helyére a tervek szerint március 26-án indul egy újabb váltás, benne Alekszandr Szkvorcov és Oleg Artyemjev orosz, valamint Steven Swanson amerikai asztronautával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!