szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hétvégi malmői neonáci ellentüntetők ügyét gyilkossági kísérletként kezelik a hatóságok. Az összecsapásban négyes sérültek meg, a támadást elítélte a svéd kormányfő.

A svéd kormányfő nyilatkozatban ítélte el a négy ember sebesülésével járó hétvégi malmői támadást, kijelentve, hogy a szélsőjobboldali csoportok erőszakcselekményei beszennyezik Svédországról a világban kialakult képet.

Vasárnap hajnalban Malmö városában egy nemzetközi nőnapi feminista tüntetésen baloldali aktivisták és neonáci tüntetők csaptak össze, a négy sérült egyikét kórházban ápolják. A Svédek Pártja elnevezésű jobboldali csoport az incidensről kiadott közleményében azt állította, hogy tagjaira baloldali szélsőségesek támadtak.

A támadás miatt a svéd hatóságok három embert őrizetbe vettek gyilkossági kísérlet vádjával.

Fredrik Reinfeldt miniszterelnök hétfőn nyilatkozatban szögezte le, hogy "a náci és rasszista incidensek beszennyezik mindazt, amit az emberek jónak gondolnak Svédországban". Reinfeldt fontosnak nevezte, hogy "bíróság elé állítsák azokat, akik erőszakot alkalmaztak".

A stockholmi parlament igazságügyi bizottságának elnöke a történtek kapcsán felszólította a svéd titkosszolgálatot (SAPO), hogy indítson vizsgálatot a jobboldali szélsőségesek ellen.

Újabb Breiviket sejtenek

"Nem zárhatjuk ki annak a lehetőségét, hogy e csoportok soraiban van egy svéd Anders Breivik, ezért a SAPO-nak kötelessége ezeket lenyomozni" – mondta a politikus a svéd nemzeti hírügynökségnek, arra a norvég férfira utalva, aki 2011-ben 77 embert ölt meg az oslói kormányszékház elleni pokolgépes merényletben, majd a közeli Utoya szigetén egy ifjúsági tábor részvevői ellen végrehajtott fegyveres mészárlásban.

A szélsőjobboldali csoportok Európa-szerte növekvő támogatást élveznek, és Svédországban az erőszakot elutasító, de nyíltan bevándorlóellenes Svéd Demokraták pártjának népszerűsége 10 százalék körül van fél évvel a szeptemberi választások előtt.

Az elmúlt hónapokban Svédországban több fajgyűlölő jellegű támadás is történt, az egyik egy rasszizmus elleni felvonulás résztvevőit érte, akik a környékükön elszaporodó náci graffitik ellen tiltakoztak.

A stockholmi hatóságok hétfőn arról számoltak be, hogy ismeretlenek horogkereszteket és antiszemita szlogeneket festettek két belvárosi iskola falára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akár februárig is titkolhatják a pontos adatokat a szociális otthonok fertőzöttjeiről

Akár februárig is titkolhatják a pontos adatokat a szociális otthonok fertőzöttjeiről

Mintha lélegezne egy New York-i híd, ahogy a szél miatt fel-le mozog – videó

Mintha lélegezne egy New York-i híd, ahogy a szél miatt fel-le mozog – videó

A lengyel kormány már nem akar vétózni, Orbán egyedül maradt az EU ellen

A lengyel kormány már nem akar vétózni, Orbán egyedül maradt az EU ellen