szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aggodalmának adott hangot az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet illetékese kedden amiatt, hogy Ukrajnában a hatóságok egyes orosz tévécsatornák adásának blokkolására szólították fel a szolgáltatókat.

"Tévéadások betiltása jogi alap nélkül a cenzúra egyik formája, a nemzetbiztonsági szempontokat nem szabad a sajtószabadság kárára érvényesíteni" – fogalmazott közleményében Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-képviselője.

Az ukrán Nemzeti Televízió és Rádió Tanács kedden elrendelte, hogy az ukrán kábeltelevízió-szolgáltatók állítsák le a Rosszija24, az ORT, az RTR Planeta és az NTV-Mir orosz tévéállomások adásának sugárzását.

Dunja Mijatovic hangsúlyozta: míg egyrészről elítéli "az állami propaganda minden formáját a jelenlegi információs háborúban", ugyanakkor mindenkinek joga van ahhoz, hogy olyan sok forrásból tájékozódhasson, amennyiből csak szeretne.

Az orosz külügyminisztérium ugyancsak aggodalmának adott hangot kedden amiatt, hogy - mint fogalmaztak - Ukrajnában sérül a sajtószabadság. A moszkvai külügyi tárca közlése szerint orosz tömegtájékoztatási eszközök több munkatársát megfenyegették, illetve kiutasították az országból.     

Oroszország elvárja, hogy az EBESZ vizsgálja ki ezeket a jogsértéseket – tették hozzá.

A kijevi kormány szerint az orosz állami tévé- és rádióadók egyoldalú tudósításaikkal tovább élezik az amúgy is feszült helyzetet, különösen Ukrajna oroszbarát, keleti és déli részein.

Az EBESZ illetékese múlt szombaton a sajtószabadság krímbeli helyzete miatt emelte fel szavát. Dunja Mijatovic ukrán televízióállomások bezáratását említette, szélsőséges cenzúráról, újságírókat ért támadásokról és újságírók megfélemlítéséről beszélt.

A félszigeten "ostromzár alatt" van a sajtószabadság – fogalmazott Mijatovic. Az EBESZ szerint a CNN amerikai és a BBC brit hírtelevízió, a Russzkaja Planeta, az amerikai Associated Press Television News munkatársait és több szabadúszó újságírót is megtámadtak, illetve megfenyegettek, miközben a Krím félszigeti eseményekről tudósítottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!