szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább 15 ember vesztette életét egy öngyilkos merényletben kedden az észak-afganisztáni Farjáb tartomány székhelyén, több mint húsz ember megsebesült - közölték a helyi hatóságok.

A merénylő a tartományi székhely, Maimana zsúfolt piacának bejáratánál, az ottani ellenőrzőpontnál robbantotta fel a riksájába rejtett pokolgépet. A terrorcselekményt egyelőre senki sem vállalta magára. Mohammadulla Batas, a Türkmenisztánnal határos tartomány kormányzója nyilatkozatában nem tudta megmondani, mi lehetett az elkövető célja.

Afganisztán északi tartományaiban eddig ritkábbak voltak a terrorcselekmények, a kabuli kormány ellen lázadó tálibok főleg az ország déli és keleti tartományaiban aktívak. Az utóbbi hónapokban azonban - feltehetően a közelgő elnökválasztással összefüggésben - egyre több merényletet követnek el az országnak ebben a részében is.

A közép-ázsiai ország nehéz év előtt áll. A tálibok mindent elkövetnek, hogy támadásaikkal szabotálják az áprilisra kiírt elnökválasztást. A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) harcoló csapatait a tervek szerint 2014 végére teljesen kivonják Afganisztánból, s a nyugati hatalmak katonái ezt követően csak kiképzési és támogatói feladatokat látnak majd el az afgán fegyveres erőknél.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öt év börtönre ítélték a román parlament volt elnökét

Öt év börtönre ítélték a román parlament volt elnökét

Élményvárossá tennék Budapestet, 3 milliárdot már kaptak hozzá az államtól

Élményvárossá tennék Budapestet, 3 milliárdot már kaptak hozzá az államtól

Soha nem nőtt még ekkorát az amerikai gazdaság

Soha nem nőtt még ekkorát az amerikai gazdaság