szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Saját számítógépes rendszere irányíthatta eltűnésekor a maláj gépet – vélik amerikai szakértők a The New York Times szerint. Ennek beprogramozását azonban a legvalószínűbb forgatókönyv szerint olyasvalaki végezte el, aki a repülő pilótafülkéjében tartózkodott, és járatos volt a légi automatikák működésében – tehát semmiképpen nem egy „egyszerű” utas.

Nem kézileg irányították az eltérített maláj gépet, hanem hét vagy nyolc gombnyomással előre beprogramozták annak útvonalát – adta hírül a The New York Times. Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy a manipuláció a gép felszállása előtt, vagy azt követően zajlott-e.

Fenti eredmények a maláj gép eltűnése kapcsán a szándékos eltérítés forgatókönyvét valószínűsítik.

©

Közben Malajzia kínai nagykövete újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy kormányzata a gép minden kínai érintettjét (a személyek mintegy kétharmadát) átvizsgálta, és kizárta, hogy bármelyikük is gyanúsítható lenne a tragédia kapcsán.

A Malaysia Airlines Kuala Lumpur és Peking között közlekedő MH370-es járata március 8-án tűnt el. Fedélzetén 227 utas és 12 fős személyzet tartózkodott, köztük 154 kínai. A nyomozás során egy darabig balesetre gyanakodtak, de egyre több jel mutat arra, hogy a gépet eltérítették, a kommunikációs eszközeit szándékosan lekapcsolták, és ezt követően még legalább hét órán át repültek vele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!