szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Életfogytiglani szabadságvesztést szabhatnak ki ősszel Oszama bin Laden vejére, akit most bűnösnek talált a New York-i esküdtszék. A esküdtek bűnösnek találták többek között az amerikaiak meggyilkolására szervezett összeesküvésben, valamint az al-Kaida terrorszervezet támogatásában is.

Bűnösnek találta egy New York-i esküdtszék Oszama bin Laden néhai szaúdi iszlamista terrorista vezér vejét abban, hogy részt vett egy amerikaiak meggyilkolására szövetkezett összeesküvésben, valamint abban, hogy az al-Kaida terrorszervezet szóvivője volt

Szulejmán Abu Gaisz kuvaiti imám az al-Kaida legmagasabb rangú vezetője, akit eddig az Egyesült Államokban bíróság elé állítottak.

A bírói ítélethirdetést szeptember 8-ra tűzték ki. Az elítéltre életfogytiglani szabadságvesztést szabhatnak ki, mivel az esküdtek bűnösnek találták az amerikaiak meggyilkolására és az al-Kaida szervezett összeesküvésben, valamint a terrorszervezet támogatásában is.  Stanley Cohen, Gaisz ügyvédje bejelentette, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen. Szerinte nincs rá bizonyíték, hogy ügyfele tudott volna az esküvésekről.

Preet Bharara szövetségi ügyész közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy elítélt több volt, mint "az al-Kaida propagandaminisztere". Gaisz órákkal a 2011. szeptember 11-i terrortámadások után - bin Laden utasítására - egy videofelvételen agitált amellett, hogy minél többen csatlakozzanak a terrorszervezethez és gyilkoljanak amerikaiakat.

A 48 éves Gaiszot tavaly fogták el Jordániában. Első fokú tárgyalása három hétig tartott.  Az elítél ártatlannak vallotta magát és tagadta, hogy az al-Kaida toborzójaként tevékenykedett volna. Azt hangoztatta, hogy szerepe vallási jellegű volt és hogy csak arra bátorította a muszlimokat, hogy szálljanak szembe elnyomóikkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt