szerző:
MTI

További szankciókkal fenyegette meg a NATO főtitkára Oroszországot, azzal vádolta meg, hogy saját maga igyekszik meghatározni és diktálni az ukrajnai eseményeket.

Anders Fogh Rasmussen a dán Politiken című napilap vasárnapi számának nyilatkozott. Hangoztatta, hogy Moszkva propagandaháborút folytat, amire a hidegháború óta nem volt példa. Mint mondta, a NATO és a Nyugat elleni orosz propaganda egy olyan füstfüggöny, amellyel Oroszország törvénytelen cselekedeteit igyekszik elleplezni. Hozzátette, nem igaz az a moszkvai állítás, amely szerint a szövetség beavatkozik az ukrán belügyekbe azzal, hogy Kijevet NATO-tagságára ösztökélné. 

Rasmussen felrótta Moszkvának, hogy katonákat állomásoztat az Ukrajnával közös határán, és "törvénytelen népszavazást tartott a Krímben". Oroszország a NATO főtitkára szerint válaszút előtt áll: vagy véget vet annak, hogy másokat hibáztasson saját tetteiért, kivonja katonáit, tartja magát nemzetközi kötelezettségeihez, és megkezdi a bizalom helyreállítást, vagy pedig még szélesebb körű nemzetközi elszigetelődés vár rá.

A dán politikus vasárnap közleményt is kiadott, melyben Rasmussen azt írja, az oroszpárti szeparatisták összehangolt erőszakos hadjáratot folytatnak, amelynek célja Ukrajna destabilizálása. Rasmussen "súlyos fejleménynek" nevezte, hogy a térségben ugyanolyan különleges orosz fegyverekkel ellátott, és ugyanolyan jelzés nélküli egyenruhát viselő fegyveresek jelentek meg, mint amilyenek a Krímben is feltűntek a félsziget illegitim és jogellenes annektálását megelőzően. "Felszólítom Oroszországot, hogy enyhítse a válságot, és vonja vissza nagy számú katonáját az ukrán határ közeléből, beleértve a különleges erőket is" - hangoztatja közleményében a NATO-főtitkár, aki szerint bármilyen további orosz katonai beavatkozás, történjen bármilyen ürüggyel is, csak tovább növelné Oroszország nemzetközi elszigeteltségét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.