szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétfő reggel lejárt az ukrán kormány által az oroszbarát tüntetőknek adott ultimátum. Az ügyvivő államfő aláírta a terrorellenes rendeletet, ami egy válaszcsapás kezdete lehet. A rendelet szövegét rögtön titkosították.

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő hétfőn aláírta a kelet-ukrajnai "terrorellenes művelet" megkezdéséről szóló rendeletet – jelentette be az elnök sajtószolgálata.   

A rendelettel az ideiglenes elnök jóváhagyta a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) előző napi határozatát, amely szerint a hadsereg bevonásával átfogó terrorellenes hadműveletet kell végrehajtani Kelet-Ukrajnában. Az államfő alá rendelt testület határozatát Turcsinov jelentette be vasárnap este az ukrán nemzethez intézett televíziós beszédében.  

A rendelet szövegét nem hozták nyilvánosságra, a dokumentum tartalmát tikosították.

Az elnöki rendelet a közzététel napján, azaz hétfőn életbe is lép. Hétfőn reggel 8-kor járt le az ukrán kormány által az oroszbarát fegyvereseknek adott ultimátum. Ha a szakadárok nem adják meg magukat, életbe lép a terrorellenes akció az ország keleti részében – szólt a figyelmeztetés.

Oroszbarát tüntetők a kelet-ukrajnai Szlovjanszk elfoglalt rendőrkapitányságát védik vasárnap
©

Az elnöki rendelet közzétételével hétfőn életbe léptetett RNBO-határozat végrehajtásának ellenőrzése Andrij Parubij, a védelmi tanács vezetőjének feladata. 

Vérfürdő Szlovjanszkban

Turcsinov vasárnapi tévébeszédében kijelentette: "Nem hagyjuk, hogy Oroszország megismételje Kelet-Ukrajnában a krími forgatókönyvet. Az ügyvivő elnök szavai szerint az "oroszországi terrorista csapatok rendőrségi és helyi adminisztrációs épületeket foglaltak el Donyeck megye több városában". Megítélése szerint a legveszélyesebb helyzet Szlovjanszk településen alakult ki, ahol "orosz katonai maszkot viselő, orosz fegyverekkel felszerelt, professzionálisan kiképzett bűnözők dolgoztak". Emlékeztetett arra, hogy a rendvédelmi szervek tagjaira tüzet nyitottak a támadók, akik "az orosz propaganda által megtévesztett helyi lakosok élő pajzsa mögé bújva" védekeztek. A tűzharcban életét vesztette az ukrán biztonsági szolgálat Alfa nevű különleges alakulatának egy tisztje, két másik pedig súlyosan megsebesült. 

Szavai szerint Oroszország folytat véres háborút Ukrajna ellen. "Az agresszor nem állt le, folytatja a zavargások szítását az ország keleti részén. Ez nem ukránok közötti háború. Ez mesterségesen gerjesztett szembenállás, amelynek célja Ukrajna gyengítése és megsemmisítése. Végső soron azonban ez ellenségünket gyengíti. Oroszországot ma az egész civilizált világ elítéli" - hangsúlyozta. 

Kiemelte, hogy az ukrán vezetés mindent megtett, hogy elkerülje a vérontást. "Készek vagyunk ugyanakkor visszaverni minden invázióra, destabilizációra tett kísérletet és fegyveres terrorista cselekményt" - szögezte le az ügyvivő államfő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen készít fel az érettségire az ismert matektanár

Ingyen készít fel az érettségire az ismert matektanár

Biden: A Moszkvával szembeni szankciók súlyosabbak is lehettek volna

Biden: A Moszkvával szembeni szankciók súlyosabbak is lehettek volna

A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik

A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik