szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Leváltották a szaúd-arábiai hírszerzés vezetőjét, aki egyebek mellett az ország Szíria-politikájának egyik felelőse volt, és megbízták a damaszkuszi rezsim ellen harcoló lázadók támogatásával is.

Bandar bin Szultan herceg leváltását egy kedden közzétett rendeletben jelentette be a szaúdi uralkodó. A titkosszolgálat vezetője maga kérte felmentését. A posztra eddigi helyettesét, Juszef ben Ali al-Idríszit nevezték ki.

Bandar herceg korábban 22 évig volt az ország washingtoni nagykövete, majd 2012 júliusában bízták meg a titkosszolgálat vezetésével. Legfőbb feladata az volt, hogy támogatást nyújtson a szíriai lázadóknak, és segédkezzen Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmának megdöntésében.

A titkosszolgálat főnökeként tavaly novemberben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az Egyesült Államoktól való elfordulással fenyegetett, miután Barack Obama amerikai elnök úgy döntött, hogy nem indít katonai beavatkozást Szíria ellen. Szaúd-Arábia Washington legfőbb arab szövetségese a Közel-Keleten.

Ugyanakkor nem sokkal később, az év elején a 65 éves Bandar bin Szultan herceg betegszabadságra vonult. Állítólag az Egyesült Államokban műtötték meg a vállát, majd Marokkóban lábadozott, ahonnan csak nemrég tért vissza hazájába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A nők vitték sikerre az 50 éves Bangladest

A nők vitték sikerre az 50 éves Bangladest

Májusra teljes nyitást tervez Ausztria

Májusra teljes nyitást tervez Ausztria

Ingyen és automatikusan megkaphatjuk az új jogosítványunkat a lejárt helyett

Ingyen és automatikusan megkaphatjuk az új jogosítványunkat a lejárt helyett