szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt hetekben jelentősen megemelkedett a koronavírussal fertőzött betegek száma Szaúd-Arábiában. Különösen aggasztónak tartják a hatóságok a fertőzés terjedését a közelgő zarándoklatok szempontjából.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A közel-keleti légúti megbetegedés (Middle-East Respiratory Syndrome, MERS) nevű koronavírus újabb hét halálos áldozatát jelentették be péntek éjjel Szaúd-Arábiában. Az országban ezzel már 133-ra emelkedett az elhunyt MERS-betegek száma.

Az vírus másfél évvel ezelőtti megjelenése óta diagnosztizált összes megbetegedést a legfrissebb adatok 473-ra teszik az arab országban.

Az elmúlt hetekben jelentősen megemelkedett a betegek száma, amit elsősorban annak tulajdonítanak, hogy a vírus Rijádban és Dzsiddában kórházakon belül is elkezdett terjedni. A mostani tíz új megbetegedésből is öt rijádi, négy pedig dzsiddai kórházban bukkant fel.

Különösen aggasztónak tartják a hatóságok a fertőzés terjedését a közelgő zarándoklatok szempontjából.

A súlyos akut légzőszervi megbetegedést okozó SARS vírushoz hasonló koronavírus - amelynek kezelésére egyelőre nincs hatékony mód - 2012 szeptemberében jelent meg Szaúd-Arábiában. Azóta Egyiptomban, Jordániában, Libanonban és az Egyesült Államokban is diagnosztizáltak már megbetegedést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keddre rendkívüli tanácskozást hívott össze a vírus terjedése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Legkevésbé kínai vakcinával oltatnák be magukat a magyarok

Legkevésbé kínai vakcinával oltatnák be magukat a magyarok

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra