szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint húszezer embert kellett kimenekíteni erdőtüzek elől Kalifornia déli részén kedden. Eddig egy mobil ház égett le, a tüzet a szokatlan hőség okozta, és a szél táplálja. A San Diegó-i katasztrófaelhárítási központ szerint a veszélyeztetett házak többsége a városban, illetve az azonos nevű megye déli részén található.

A 280 hektáron tomboló erdőtűz kedd reggel lobbant fel, és a bokrokkal benőtt kanyonokban a forró, száraz szél miatt gyorsan terjedt. Két gimnázium és egy általános iskola tanulóit is evakuálták – mondta Gary Hassen rendőrnyomozó.

A San Diego megye déli részén fekvő Campo kisvárosban leégett egy mobil ház, öt másik lakóit ki kellett menekíteni, mielőtt sikerült a tüzet megfékezni.

Los Angelestől északra, Santa Barbara megyében kedd délután csaptak fel a lángok, a tűz gyorsan szétterjedt körülbelül hatvan hektáron, és Lompoc városban 150-200 ház került veszélybe – közölték a hatóságok, akik elrendelték a lakók evakuálását.

A hét közepén a hőmérséklet a térségben feltehetően megdöntötte az eddig mért legmagasabb értékeket – közölte a nemzeti meteorológiai szolgálat. Los Angelesben délben 33,5 fokot mértek, 10 fokkal magasabbat az ilyenkor szokásosnál. Dél-Kaliforniában idén január 1-je óta 1351 tűzesethez hívták ki a tűzoltókat, az ilyenkor szokásos átlagos 700 riasztással szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!