szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szavazatok 55,54 százalékával a hivatalban lévő államfő, Dalia Grybauskaite nyerte meg a litván elnökválasztás vasárnap tartott második fordulóját a választási bizottság által közzétett előzetes eredmények szerint.

A függetlenként indult államfő ellenfele Zigmantas Balcytis volt a második fordulóban. A szociáldemokrata politikus a voksok 42,62 százalékát szerezte meg. Balcyitis az első fordulóban csak 13,7 százalékot kapott.

Az elnökválasztás a papírforma szerint alakult: a közvélemény-kutatások a választás egyértelmű esélyesének tartották az 58 éves, feketeöves karatés államfőt, és csak az volt a kérdés, hogy már az első fordulóban győzedelmeskedik-e, vagy még egyszer szavazni kell a két legerősebb jelöltre.

Grybauskaite köszönetet mondott híveinek, győzelmét pedig történelminek nevezte, mert "Litvánia még soha nem választott újra elnököt". Balcyitis elismerte a vereséget és gratulált vetélytársának.

Grybauskaite népszerűsége jócskán nőtt, miután elítélte a Krím félsziget Oroszország általi bekebelezését és támogatta, hogy az ukrán válság miatt a NATO növelje jelenlétét a Baltikumban.

A közgazdász végzettségű Grybauskaite pénzügyminiszter, majd 2004 és 2009 között az Európai Bizottság pénzügyi tervezési és költségvetési biztosa volt, mielőtt 2009-ben megválasztották Litvánia első női államfőjévé.

Az előzetes eredmények szerint vasárnap a szavazásra jogosult 2,5 millió állampolgár 43,7 százaléka voksolt, nemcsak az elnökjelöltekre, hanem az európai parlamenti választás jelöltjeire, köztük Grybauskaite ellenlábasára, Zigmantas Balcytisre is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tudatosan veszi el a kedvét a szegényeknek a gyerekvállalástól a kormány

Tudatosan veszi el a kedvét a szegényeknek a gyerekvállalástól a kormány

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen