szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar hatóságokat szerződésszegéssel vádolják abban a közleményben, amelyet pénteken tettek közzé Norvégia magyarországi nagykövetségének honlapján. Norvégia európai ügyekért felelős minisztere közölte, hogy a Norvég Civil Alap programjainak auditálására készülnek 2014 őszén.

A magyarországi civil társadalom helyzete aggodalomra ad okot – közölte a norvég nagykövetség honlapján pénteken közzétett írás szerint Vidar Helgesen, európai ügyekért felelős miniszter.

Helgesen úgy fogalmazott: "mélységes aggodalommal" tölti el a magyar hatóságok civil társadalom ellen tett intézkedései, valamint a szólásszabadság korlátozásának kísérlete. Az EGT és Norvég Alap célja, hogy támogassa az alapvető európai értékek érvényesülését. A magyar hatóságok szerződésszegő magatartása az ezen értékekkel való szakítást is jelzi – jelentette ki.

A norvég kormány, hogy kifejezze aggodalmát a Norvég Civil Alapot érintő intézkedések miatt 2014. június 4-én az oslói nagykövetet berendelte a norvég külügyminisztériumba, június 5-én pedig a norvég nagykövet tett látogatást a budapesti külügyminisztériumban – idézték fel.

Régóta érkeznek Magyarországról olyan hírek, hogy a politika megpróbál beleavatkozni az EGT és Norvég Alap kezelésébe, és ez mélységes aggodalomra ad okot. A magyar hatóságok ellenzéki csoportok támogatásával vádolják a Norvég Civil Alapot, és példaként olyan társaságokat neveznek meg, mint a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) vagy egy oknyomozó újságíró szervezet.

A magyar hatóságok ezért elrendelték a Norvég Civil Alap programjainak a vizsgálatát, ami ellentmond az EGT és Norvég Alap kezelését szabályozó egyezménynek, amelyet Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel kötöttek. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrei 2014. június 2-án reggel megjelentek az alapkezelő székhelyén, továbbá a konzorcium két másik tagjánál, és különböző dokumentumok átadását követelték.

A norvégok elmondták a magyar félnek, hogy ez a vizsgálat ellentétes a megkötött megállapodásokkal – közölte Vidar Helgesen miniszter.

A Norvég Civil Alap auditálására készülnek

Magyarországon összesen 131 szervezet kapott támogatást a Norvég Civil Alaptól olyan programok megvalósítására, melyek a demokratikus értékeket érvényesülését, valamint a kisebbségi és társadalmilag sérülékeny csoportok jogait erősítik. A donor országok tervei közt szerepel a támogatott programok auditálása. 2014 őszén többek között a magyarországi Norvég Civil Alap auditálására is sor kerül. A vizsgálatok és ellenőrzések eredményei nyilvánosak lesznek.

Az EGT és Norvég Alap 2014. május 8-án felfüggesztette a magyarországi kifizetéseket. Ennek oka, hogy a magyar kormány megszegte az alapok lebonyolítására és monitorozására vonatkozó, az egyezményekben lefektetett kötelezettségeit. 2014. június 12-ére egy hivatalos egyeztetésre kerül sor, ahol köztisztviselői szinten tárgyalunk a magyar kormánnyal – írták.

A magyar kormány egyoldalúan megszegte az EGT és Norvég Alap kezelésére és lebonyolítására vonatkozó egyezményt. A magyar kormány eljárása sajnálatos, és ezt közöltük a magyar hatóságokkal – idézte a közlemény a minisztert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összehajtható, kinyújtható telefonok? Készüljön, jön a dömping belőlük

Összehajtható, kinyújtható telefonok? Készüljön, jön a dömping belőlük

Telefonos kampányt indít a Fidesz az ellenzék oltásellenességéről

Telefonos kampányt indít a Fidesz az ellenzék oltásellenességéről

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet