szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint ezer menekültet részesített segítségben a Líbia és Szicília közötti tengeri szakaszon szombatra virradóra az olasz parti őrség.

Az olasz hatóságok éjszaka az olasz partok felé három különböző hajón igyekvő bevándorlóknak nyújtottak segítséget a Líbiához legközelebb eső sziget, Lampedusa partjainál.

Az egyik hajón 94, a másik kettőn pedig 580, illetve 400 ember utazott a szokásosan életveszélyes körülmények között. Ez az 1074 bevándorló ugyanúgy papírok nélkül próbált eljutni az olasz partokig, mint az előző napokon megsegített további 2500 menekült.

Az olasz belügyminisztérium május végén kiadott közleménye szerint csaknem 40 ezer - személyi okmányok nélküli - bevándorló érkezett Itália déli részére az esztendő első öt hónapjában. Tavaly egész évben összesen 43 ezer volt a számuk.

Lampedusa szigeténél tavaly októberben 366-en veszítették életüket egy hajókatasztrófában. Ezt követően indult a Mare Nostrum olasz humanitárius-katonai misszió az Észak-Afrika és Olaszország közötti tengerszakasz ellenőrzésére. A havonta 9 millió euróba, azaz közel hárommilliárd forintba kerülő missziót az Európai Unió májusig finanszírozta, azóta Olaszország állja a költségeket.

Angelino Alfano, az olasz belügyi tárca vezetője éppen a napokban kért újabb támogatást az integrációs szervezettől, hangoztatva, hogy Róma "nem képes egymagában megfizetni a líbiai ingatag helyzetet". A Líbiából Lampedusa szigetére vagy Porto Empedocléba és más szicíliai kikötőkbe érkező menekültek nagy része líbiai, szíriai vagy eritreai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain

Betonfalat emeltek közvetlenül a partra az agárdi szabadstrandon

Betonfalat emeltek közvetlenül a partra az agárdi szabadstrandon

32 törvényt nyomnak át a parlamenten a jövő héten

32 törvényt nyomnak át a parlamenten a jövő héten