szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szabálysértési eljárást kezdeményezett az ügyben illetékes pozsonyi járási hivatal a szlovák államfői iroda egyik alkalmazottja, Dárius Rusnák ellen, mert a férfi magyar beszédük miatt szidalmazott két fiatal nőt egy pozsonyi kávézóban néhány héttel korábban – írják az Új Szó honlapján.

A pozsonyi lap szerint az inzultusért 33-tól 250 euróig terjedő pénzbírságot kaphat az államfői iroda alkalmazottja, aki ellen ugyanezzel az üggyel összefüggésben garázdaság gyanúja miatt is vizsgálódik a rendőrség.

Az esetről május 21-én szintén az Új Szó számolt be. Dárius Rusnák láthatóan részeg volt, és a pozsonyi kávézóban azt kiabálta két magyarul beszélő nőnek, hogy szlovákul beszéljenek, mert irritálja a magyar szó.

Az egyik nő azt nyilatkozta: a szomszédos asztalnál ülő Dárius Rusnák angolul megkérdezte őket milyen nyelven beszélnek, majd miután közölték, hogy magyarul, akkor szlovákul kiabálni kezdett velük, hogy azonnal hagyják abba, mert őt ez irritálja.

Miután a kávézó két másik vendége megpróbálta lecsillapítani Rusnákot, összeverekedtek, a helyszínre a rendőrséget is kihívták. A hivatalos szervek - miután az érintettek közül senki nem kívánt feljelentést tenni - garázdaság illetve kisebbség elleni uszítás gyanújával indítottak vizsgálatot az ügyben.

A garázdaság bűncselekményének gyanúja miatt folytatja a vizsgálatot a rendőrség, az uszítás ügyében viszont leállították azt. A rendőrség szerint nem bizonyosodott be ugyanis, hogy Rusnák gyűlöletkeltés szándékával szidalmazta volna a magyarul beszélő nőket, így tette kihágásnak minősül.

Az érintett nők korábban azt mondták a pozsonyi lapnak: nem azt akarják, hogy Rusnák ellen bűnvádi eljárás induljon, hanem hogy "valaki kimondja, így nem lehet viselkedni." Egyikük most azt nyilatkozta: azzal is elégedett lesz, ha az államfői iroda alkalmazottja pénzbírságot kap. Mivel Szlovákiában a szabálysértési eljárás folyamata, és az annak során hozott döntés titkos, az eljárás végeredménye valószínűleg nem válik ismertté.

Dárius Rusnák korábbi nyilatkozatában tagadta, hogy az esetnek nemzetiségi színezete lett volna. Az államfő szóvivője az esettel kapcsolatban azt mondta: fontosnak tartják, hogy az ügyet rendesen kivizsgálják. Ha bebizonyosodik, hogy az állítások igazak, az államfői iroda alkalmazottjával szemben le fogja vonni a kellő következtetéseket, mert az ilyen magatartás elfogadhatatlan számukra – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi mással menekülhetne Rómában Tom Cruise, mint egy sárga Fiat 500-assal?

Mi mással menekülhetne Rómában Tom Cruise, mint egy sárga Fiat 500-assal?

Hiába a kevesebb baleset, meglepte az autósokat a jövő évi kötelező ára

Hiába a kevesebb baleset, meglepte az autósokat a jövő évi kötelező ára

100 millió követő 1,5 év alatt – megvan az álomrekordot elérő első TikTok-felhasználó

100 millió követő 1,5 év alatt – megvan az álomrekordot elérő első TikTok-felhasználó