szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár éjfél óta már új uralkodója van Spanyolországnak, a hivatalos beiktatási ünnepséget csütörtökön tartották Madridban. I. János Károly lemondása után fia vehette át a hatalmat VI. Fülöp néven. Az új uralkodó felesküdött az alkotmányra és Madridon áthajtva üdvözölte alattvalóit. Nézze meg galériánkat az új király trónra lépéséről!

Szerdán éjfélkor VI. Fülöp néven új uralkodója lett Spanyolországnak, miután az 1975 óta uralkodó I. János Károly szerdán aláírta a lemondását lehetővé tevő törvényt.

Az új király fejére csütörtökön nem kerül korona, így ez nem tekinthető koronázásnak, ez csak a hivatalos beiktatási ünnepség, amelyre azonban így is rengetegen sokan gyűltek össze Madrid spanyol zászlókkal fellobogózott utcái mentén. A spanyol korona egyébként túl nehéz is ahhoz, hogy viseljék: az 1775-ben készített aranyozott ezüstből és vörös bársonyból készült műtárgy körülbelül egy kilót nyom, ezért nem szokták koronázásra használni, a jogarral együtt csak a királyi hatalom jelképei, és mindössze díszként szolgálnak a beiktatási ceremónián.

János Károly (jobbra) adta rá a vörös övet fiára. Kattinston galériánkért!
©

Az új király reggel 10 előtt nem sokkal előbb a hadsereg vezetőivel találkozott, míg az épület előtt katonai alakulatok tartottak felvonulást. János Károly ezután átadta fiának a vörös övet, amely a hadsereg legfőbb vezetőjét illeti.

A teremben, ahol a családtagok gyülekeztek, ott volt ugyan Elena hercegnő, VI. Fülöp egyik nővére, a másik nővére, a tavaly sikkasztási botrányba keveredett Krisztina hercegnő viszont nem jelent meg a szertartáson.

Az új király ezután egy szolid fehér ruhába öltözött feleségével és két, pasztellszínű, masnis ruhás kislányával beszállt egy hatalmas Rolls-Royce-ba, amellyel komoly rendőri kíséret mellett elhajtottak. A lezárt utcákon a reggeli időpont ellenére spanyol zászlót lobogtató és éljenző tömegek előtt hajtottak el.

A parlament épületéhez érve VI. Fülöp előtt tisztelegtek a felsorakozott katonai csapatok, akiket a király megszemlélt. Ezután családjával egy vörös szőnyegen bevonult a parlament épületébe, miközben a környéken összegyűltek hangos "Felipe! Felipe!" skandálással éltették a királyt.

Kattintson galériánkért!
©

Válság, tolerancia, egység

A parlamentben a képviselők felállva tapsolva köszöntötték a királyi családot, majd Jesus Posada, a parlament elnöke mondott beszédet, amelyben azt mondta, hogy Spanyolországnak új problémákkal kell szembenéznie, így a gazdasági válsággal is, de kiemelte, hogy a spanyol demokrácia erős, majd kellemes uralkodást kívánt VI. Fülöpnek, akinek ezután esküt kellett tennie az alkotmányra. A néhány mondatos eskü után a képviselők "Viva el rey, viva Espana!" kiáltással éltették az új királyt, aki beszédet is mondott.

Így tette le az esküt VI. Fülöp

A beszédében VI. Fülöp köszönetet mondott apjának és anyjának, majd megbékélésre szólította fel a spanyolokat, amellett, hogy tartsák tiszteletben a pluralitást. Az új király szót emelt a munkakereső fiatalok és a válság által a leginkább sújtott rétegek mellett, prioritásnak nevezte, hogy a fiataloknak reményt adjanak. A monarchia feladatáról azt mondta, közel kell állnia az emberekhez és el kell nyernie a megbecsülésüket, tiszteletüket és bizalmukat.

VI. Fülöp mentalitásbeli és attitűdbeli változásokat ígért és egy sokszínű Spanyolországról beszélt, amelynek minden nyelvét tiszteletben kell tartani. Az új király beszédét Cervantes Don Quijotéjából vett idézettel zárta: "Az egyik ember nem több a másiknál, ha a másiknál többet nem cselekszik!" A beszéd végén VI. Fülöp Spanyolország összes hivatalos nyelvén köszönetet mondott, a parlament pedig hosszasan megtapsolta, bár a baszk és katalán képviselők kevés lelkesedést mutattak. A katalán televízió szerint a beszéd toleranciáról és pluralitásról szóló részei főleg a jelenlegi spanyol kormánynak szóltak, amely keményen inkább az egységesítés mellett foglal állást.

A királyi család a parlament lépcsőjén. Kattintson galériánkért!
©

A beszéd után a király ismét a parlament elé vonult, ahol már sokan várták. Családjával megtekintették a katonai díszalakulatok felvonulását, majd feleségével lovasok felvezetésével egy nyitott tetejű Rolls-Royce-ba szállva indultak tovább a királyi palotához, hogy annak erkélyéről köszöntsék ismét az összegyűlteket. VI. Fülöp állva integetett a nyitott tetejű autóban, és bár viszonylag sokan gyűltek össze az utcák mentén, a helyszíni riportok szerint spanyol mércével mérve az összegyűlt tömegek inkább mérsékelten ünnepeltek.

A királyi palotához érve a királyt ágyúlövésekkel köszöntötték, a néhány ezres tömeg pedig ütemes "Felipe, Felipe" skandálással és zászlólobogtatással. Az új király végül a palota erkélyéről integetett a tömegnek, amely még nagyobb örömujjongásban tört ki, mikor megjelent az új királyné, két kislányuk, valamint a lemondott uralkodó, I. János Károly és felesége, Zsófia is. Üdvrivalgás köszöntötte azt is, amikor a királyi család tagjai puszit adtak egymásnak, vagy átölelték egymást.

VI. Fülöp láthatólag meghatódott az éljenzéstől, mielőtt visszament volna az erkélyről, a szívére tett kézzel köszönte meg az emberek támogatását. A rajongók köszöntése után az új király mintegy kétezer vendégnek adott fogadást a királyi palotában. Más királyi családok, vagy nagyobb külföldi méltóságok nem látogattak el a beiktatásra, így az összességében viszonylag szerény keretek között zajlott. II. Erzsébet is csak levélben köszöntötte az új uralkodót.

I. János Károly, Eleonóra hercegnő, VI. Fülöp, Letizia királyné, Zsófia hercegnő, Zsófia királyné. Kattintson galériánkért!
©
Tilos tiltakozni ma a király ellen

Mivel csütörtökön az új király trónralépését ünneplik Spanyolországban, aki ezzel nem ért egyet, az csak otthon mérgelődhet. A spanyol legfelsőbb bíróság ugyanis szerda éjjel betiltott minden csütörtöki tüntetést, a rohamrendőrség pedig ezért zéró toleranciát fog tanúsítani a tüntetőkkel szemben, ha mégis az utcára merészkednének a monarchiaellenesek.

Sőt, Madrid utcáiról még a köztársaságpárti zászlókat is eltávolították, kizárólag a hivatalos spanyol zászlók lobognak mindenfele, a rendőrség viszont megállítja és igazoltatja mindazokat, akik a köztársaságpárti színekbe (piros-sárga-lila) öltöztek.

A madridi Puerta del Solhoz ráadásul egy köztársaságpárti demonstrációt jelentettek be csütörtökre, a rendőrség viszont kordonokkal zárta el a területet. Járókelők, akik tüntetni szerettek volna a monarchia ellen az angol nyelvű The Local lapnak azt mondták, örülnek, hogy Spanyolország ki fog esni a focivébén, mert ha szerdán ynertek volna, akkor sokkal többen mentek volna az utcára az új királyt is éltetni.

Újságírónőből lett királyné

I. János Károly király még Francisco Franco diktátor 1975. november 20-i halála után két nappal került a spanyol trónra, és a spanyol demokrácia jelképének számított, noha maga Franco is őt jelölte utódjának. A most 76 éves uralkodó egészségügyi problémái miatt legyengülve és a botrányokba belefáradva június 2-án, 39 év uralkodása után váratlanul bejelentette lemondását. Döntését azzal indokolta, hogy szeretne teret engedni az "új generációnak", nevezetesen fiának, Fülöpnek, aki szerinte "a remény új korszakát fogja megnyitni".

Bár a lemondás után János Károly elvileg már nem lesz mentelmi joga, a spanyol parlament pénteken sürgősen el fog fogadni egy olyan törvényt, amely továbbra is mentelmi jogot biztosít a volt királynak, hogy senki ne vádolhassa meg. Hogy pontosan milyen vádak is merülnének fel vele kapcsolatban, azt egyelőre nem tudni.

Címlapon a távozók - kattintson galériánkért!
©

Az új uralkodót, VI. Fülöpöt fiatalabb éveiben egy norvég fehérnemű-modellel, valamint egy spanyol nemes lányával is hírbe hozták, 2003-ban viszont komoly megdöbbenést okozott, amikor bejelentette eljegyzését a korábban a CNN-nek is dolgozó televíziós újságírónővel, Letizia Ortiz Rocasolanóval. Letizia amellett, hogy nem származott nemesi vérből már túl volt egy házasságon is, ennek ellenére az ifjú pár 2004-ben összeházasodott. Azóta két kislányuk született: Eleonóra 2005-ben, Zsófia pedig 2007-ben. Eleonóra ma, nyolcévesen Európa legfiatalabb trónörököse lett. Az elegáns egykori újságírónő pedig bár mindig nagyon csinosan és decensen öltözik, mégis kicsit hidegnek tartják a spanyolok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!