szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kölcsönös tisztelet, a megértés és az együttélés üzenetét hangsúlyozta katalóniai látogatása alkalmával VI. Fülöp spanyol király, aki megfigyelők szerint a madridi kormány és a függetlenedni vágyó régió közötti közvetítőként lépett fel.

A katalán nyelven, Gironában mondott csütörtök esti beszédében az új spanyol király érdemi, ugyanakkor nagylelkű együttműködést szorgalmazott annak érdekében, hogy "mindenki jogos törekvései" megvalósuljanak. Kifejtette, a nagy közösségeknek a közjó javát szolgáló célokat kell megvalósítaniuk.

A 46 éves uralkodó hangsúlyozta a katalán nyelv jelentőségét, és azt mondta, hogy az "tartós, őszinte és tartalmas" kapcsolatban áll és él együtt a spanyollal. A katalán vezetés népszavazást tervez november 9-ére a terület függetlenségéről. A Manuel Rajoy vezette néppárti spanyol kormány nem ismeri el a referendumot.

A spanyol király az ország egységét hivatott megtestesíteni. Június 19-i beiktatásán VI. Fülöp kiemelte, hogy célja egy egységes, nem pedig egy egyforma Spanyolországot megteremteni.

Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legerősebb régiója, amely mintegy ötödét adja a spanyol GDP-nek. A nyelvükre és kultúrájukra büszke katalánok régóta nehezményezik, hogy túl sokkal járulnak hozzá a központi költségvetéshez, de csak keveset kapnak vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!