szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína és Oroszország közös műholdas helymeghatározó rendszerről írt alá együttműködési megállapodást hétfőn, a kínai Harbin városában zajló első Kína–Oroszország-expo keretében.

A kínai Harbin városában zajló első Kína–Oroszország-expón főként a csúcstechnológiai ipar mutatkozott be, de a két ország aláírt egy együttműködési megállapodást is egy közös műholdas helymeghatározó rendszerről. A tervek szerint integrálnák a kínai fejlesztésű és működtetésű műholdas helymeghatározó rendszert, a Beidout és az orosz Glonass műholdas navigációs rendszert.

"A műholdas navigáció terén való együttműködésünk sohasem irányul harmadik ország ellen" – jelentette ki Zsan Cseng-csi, a kínai műholdas navigációs hivatal igazgatója, hozzátéve, hogy a jövőben a műholdas helymeghatározó rendszerek integrálása lesz a követendő példa világszerte.

Dimitrij Rogozin, az orosz miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a két rendszer kiegészítheti egymást és Oroszország a világűrkutatás olyan további területein is kész együttműködni Kínával, mint a Hold és a Mars feltérképezése.

A két ország közötti együttműködés elmélyítése az ázsiai térséget középpontba állító orosz politika része – mondta Alekszander Koroljev, a szentpétervári egyetem Ázsia-tanulmányok oktatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán bejelentette, 25 éves korig szja-mentességet kapnak a fiatalok

Orbán bejelentette, 25 éves korig szja-mentességet kapnak a fiatalok

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért