szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pokolgépekért az Iraki és Levantei Iszlám Állam felelős. Legalább huszonheten haltak meg.

Robbantássorozat rázta meg az iraki fővárost, Bagdadot szombaton: akadt olyan napszak, amikor tíz percen belül három helyszínen történt pokolgépes támadás a városban. A merényletekben legkevesebb huszonheten meghaltak és hetvenhatan megsebesültek - közölték helyi rendőrségi és egészségügyi források.

Ez az egyik legvéresebb merénylet Bagdadban, mióta az Iszlám Állam (IÁ) néven "kalifátust" alapító Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet múlt hónapban villámhadjáratot indított Irak északi és nyugati részén, és elfoglalta Moszult. Irak második legnagyobb városának eleste után, a szélsőségesek támadásától tartva az iraki kormány megerősítette Bagdadot, és így itt az utóbbi hetekben viszonylag kevés merénylet történt.

A szombati merényletek közül a legtöbb halálos áldozatot követelő incidens Abu Dasír síita negyedben volt, ahol egy öngyilkos merénylő robbanóanyagokkal megrakott autóján behajtott egy ellenőrzőpont területére, majd felrobbantotta magát. Iraki tisztségviselők szerint kilencen - köztük négy rendőr - meghaltak, és tizenkilencen megsebesültek.

Később Bagdad három különböző kerületében tíz percen belül három autóba rejtett pokolgép robbant fel. A támadásokban tizenöten odavesztek, további negyvenketten pedig megsebesültek. Az iraki főváros Kazimíja nevű kerületében egy buszmegálló közelében ugyancsak robbantásos merénylet történt, és az autóba rejtett pokolgép detonációja három halálos áldozatot szedett. A rendőrség közölte, hogy további tizenöten megsebesültek a támadásban.

Ezzel párhuzamosan a szunnita szélsőségesek és az iraki hadsereg között folytatódnak az összecsapások: a katonaság továbbra is próbálja visszavenni a Bagdadtól 80 kilométerre fekvő Tikrít városát a fegyveresektől. A települést a múlt hónapban foglalták el az ILIÁ harcosai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miért is baj, ha ecstasyt találnak valakinél, mint Szájer Józsefnél?

Miért is baj, ha ecstasyt találnak valakinél, mint Szájer Józsefnél?

Karikó Katalin a HVG-nek: számomra fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát

Karikó Katalin a HVG-nek: számomra fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát

Lehet-e még valami jót kihozni ebből az évből?

Lehet-e még valami jót kihozni ebből az évből?