szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az erőszakba torkolló hétvégi demonstrációk után szerdán ismét ezrek vonultak az utcára Párizsban Izrael gázai offenzívája ellen tiltakozva.

A szerdai tüntetést erőteljes rendőri jelenlét jellemezte, a demonstrációt több mint ezer rendőr - köztük több száz rohamrendőr - vigyázta. Összecsapások nem történtek.

A hatóságok által engedélyezett megmozdulás előtt Bernard Cazeneuve belügyminiszter leszögezte, hogy még az Izrael elleni verbális támadásokat sem fogják tolerálni. Aki olyanokat kiabál, hogy "halál az izraeliekre", azt őrizetbe veszik - fogalmazott a belügyminiszter. 

A tüntetést egy Nemzeti közösség a valós és tartós békéért a palesztinok és izraeliek között nevű baloldali tömörülés szervezte, amelynek többek között szakszervezetek és pártok is tagjai. 

A mostani felvonulást már csak azért is kiemelt figyelem övezte, mert a hét végén két nem engedélyezett Izrael-ellenes tüntetésen összecsapások törtek ki a mintegy háromezer demonstráló és a rendőrök között. Korábban Párizsban két zsinagógát, illetve zsidók által birtokolt üzleteket is megrongáltak ismeretlenek.

Az erőszak ellenére a Nyugat-Európa legnagyobb muszlim és zsidó kisebbségével rendelkező Franciaországban sokan bírálták a kormányt és a hatóságokat a demonstrációk betiltása miatt. A kormány egyebek mellett arra hivatkozott, hogy egyes demonstrációk antiszemita felhangokkal folytak. A szerdai megmozdulást azért engedélyezték, mert azt egy "megbízható" szervezet rendezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
GKI: Drámai módon romlottak novemberben a cégek kilátásai

GKI: Drámai módon romlottak novemberben a cégek kilátásai

Ecettel és szódabikarbónával szinte az egész lakást kitakaríthatjuk

Ecettel és szódabikarbónával szinte az egész lakást kitakaríthatjuk

Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés

Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés