szerző:
hvg.hu

Nem találtak túlélőt a csütörtökön lezuhant utasszállító roncsainál – adta hírül a BBC. Az Air Algerie gépe 116 emberrel a fedélzetén zuhant le csütörtök hajnalban. A francia belügyminiszter egyelőre nem zárja ki, hogy támadás történt.

Csütörtök este megtalálták a roncsait az Air Algerie lezuhant gépének Maliban. A Burkina Faso fővárosából Algírba tartó gépen 110 utas és hatfős legénység tartózkodott.

Az utasok közül ötvenegyen francia állampolgárok voltak. Mali közlekedési minisztere szerint a repülőn rajtuk kívül 27 Burkina Fasó-i, 6 algériai, 5 kanadai, 4 német, 2 luxemburgi, továbbá egy-egy svájci, belga, egyiptomi, ukrán, nigériai, kameruni és mali utas volt, a hatfős személyzet spanyolokból állt.

Francois Hollande franica elnök szerint nem maradt túlélő a katasztrófa után – írta a BBC. A háború sújtotta Maliban állomásozó francia csapatok elérték a katasztrófa helyszínét, és eddig egyetlen fekete dobozt találtak.

Az AH5017-es járat tervezett útvonala

A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve szintén pénteken úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a gép lezuhanását valószínűleg a rossz időjárás okozta, de – mint mondta – nem lehet kizárni semmilyen eshetőséget, amíg nincsenek meg a vizsgálat eredményei. "Terroristacsoportok vannak az övezetben, és tudjuk, hogy ellenségesek a Nyugattal" – jegyezte meg a miniszter.

Mint arról beszámoltunk, a gép eredeti útvonalának módosítására kényszerült, mert Mali déli részén heves viharok voltak. 50 perccel felszállás után tűnt el a radarképernyőkről.

A műholdas felvételen jól látszik a veszélyes viharzóna
©

A gépet az algériai légitársaság a spanyol Swiftairtől lízingelte, ezért volt spanyol a személyzet. Korábban a Real Madrid használta az MD83-as típusú gépet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!