szerző:
hvg.hu

Maliban találták meg annak az Air Algerie-gépnek a roncsait, amely 50 perccel felszállás után tűnt el a radarokról. A 116 embert szállító, Burkina Faso fővárosából induló gépnek kora reggel kellett volna megérkeznie Algírba. A repülő heves viharokon repült át és útvonala módosítására kényszerült. A repülővel 2007 és 2009 között a Real Madrid repült.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Az Air Algerie közölte: felszállás után 50 perccel kapcsolatot vesztett egy MD83 típusú géppel, amely 110 utassal és hatfős személyzettel a fedélzetén Algírba tartott csütörtökön – számolt be több hírforrás is.

A 110 utasból a hírek szerint ötvenen francia állampolgárok, 24 Burkina Faso-i, 1 mali, 2 belga, 2 luxemburgi, 5 kameruni, 5 kanadai, 4 német, 1 nigériai, 8 libanoni, 1 egyiptomi, 1 ukrán 1 pedig sávjci állampolgár. A személyzet 6 spanyol állampolgárból áll. A repülőgép utasai között ott volt Mariela Castro, Raul Castro lánya is, bár frissebb híradások szerint lehetséges, hogy ez rémhír.

Francoise Hollande francia elnök elhalasztotta a Madagaszkártól északra fekvő Reunion szigetére tervezett utazását. A Malaysia Airlines részvétnyilvánító üzenetet tweetelt az Air Algeriának.

Maliban zuhant le

Az első hírek arról szóltak, hogy a gép Niger fővárosa, Niamey közelében zuhanhatott le. Később a zuhanás helyét Malira módosították.

A Maliban állomásozó ENSZ-misszió vezetője, KoKo Essien megerősítette a zuhanás hírét a német dpa hírügynökségnek. Mint mondta, a gép Mali középső részén Gao és Tessalit városok között zuhant le. Később egy neve elhallgatását kérő algériai tisztviselő is megerősítette a Reutersnek, hogy a repülő lezuhant, de több részletet nem árult el.

Két francia vadászgépet kültek ki a roncsok keresésére a Yahoo News szerint. A Russia Today és az NBC a francia védelmi minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy meg is találták a roncsokat.

Az AH 5017-es számú járata Burkina Faso fővárosából, Ouagadougou-ból 0 óra 45 perckor indult, és hajnali 5 óra 40 percre kellett volna megérkeznie.

Ütközést kellett elkerülniük?

Egy neve elhallgatását kérő algériai illetékes közlése szerint a repülőgép már nem volt messze az algériai határtól, amikor a légi irányítás arra kérte a pilótákat, hogy térjenek le az útvonalról a rossz látási viszonyok miatt, illetve, hogy elkerüljenek egy ütközést egy Algírból Bamakóba tartó repülővel.

Közben a Twitteren közzétettek egy radarképet, amelyen jól látszik, hogy heves viharok voltak azon a területen, ahol a gép eltűnésekor járhatott.

©

A gép eredeti útvonala a fegyveres konfliktusoktól sújtott Mali fölött vezetett át, de egy magas rangú francia katonatiszt szerint nem valószínű, hogy a lázadók rendelkeznének olyan fegyverrel, amellyel utazási magasságban le tudnának lőni egy repülőgépet. A francia hadsereg tavaly januárban vonult be Maliba, hogy megállítsa az iszlamista fegyveresek előretörését.

A Real Madridé volt a gép

A gépet az algériai légitársasága spanyol Swiftair vállalattól lízingeli. A spanyol cég az esetről közleményt adott ki csütörtök délelőtt, amelyben megerősítették a híreket. Azt írták: a repülőnek hajnali 5 óra 10 percre kellett volna megérkeznie, és azóta sem lehetett kapcsolatba lépni a géppel. A hatfős személyzetből ketten voltak a pilóták, négyen a légiutas-kísérők. A mentők és a Swiftair munkatársai ezekben a pillanatokban is a helyszínre tartanak - írták.

Hírek szerint a Swiftair csak néhány napja használta a 18 éves MD83-ast, amit 2007 és 2009 között a Real Madrid használt.

Így néz ki egy MD83-as
©

A 1986-ban alapított, magántulajdonban lévő Swiftairnek több mint 30 repülőgépből álló flottája és több mint 400 dolgozója van - írják a honlapjukon. Ügyfeleik közé tartozik a Spanair, valamint a DHL és a Fedex csomagszállító vállalatok is.

Az MD83-ason 167 utas fér el, maximális sebessége 890 kilométer/óra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!