szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Műszaki hiba hátráltatja világszerte az amerikai vízumok kiadását, veszteglésre kényszerítve az Egyesült Államokba tartó több ezer külföldi üzletembert, előadóművészt és sportolót, valamint számos, a fejlett technológiát alkalmazó iparágakban elhelyezkedett alkalmazottat - közölte csütörtöki számában a Wall Street Journal.

Az összevont amerikai konzuli adatbázis (CCD) működésében adatfeldolgozási problémák keletkeztek, a rendszer július 19. és 23. között többször leállt. Azóta azt adatbázist visszakapcsolták a hálózatba, de az amerikai külügyminisztérium szerint most sem teljesen üzemképes.

Szakértők szerint több tízezernyi vízum kiadása szenved késedelmet és számos igénylő, aki már benyújtotta útlevelét az amerikai konzuli hatóságoknak, nem tudja, hogy mikor kaphatja meg a beutazási engedélyt.

Marie Harf amerikai külügyi szóvivő kijelentette, nem hiszi, hogy a problémát rossz szándékú beavatkozás okozta volna. Mint mondta, a fennakadás mögött szoftveroptimalizálási és hardver-kompatibilitási problémák állnak. Az amerikai külügyminisztérium nem tudja, hogy mikorra sikerül majd maradéktalanul elhárítani a hibát. 

Az amerikai diplomáciai tárca konzuli irodája a több mint 200 amerikai konzulátusán keresztül 2013-ban csaknem félmillió bevándorló-vízumot és 9,1 millió beutazási engedélyt bocsátott ki. A CCD több millió vízumkérelmet és fotót tartalmaz, és az összeköttetésben áll több szövetségi kormányzati szerv biztonsági adatbázisával, egyebek között a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ujjlenyomat-azonosító rendszerével.

A külügyminisztérium arcfelismerésre és névazonosításra is használja az adatbázist.

A Wall Street Journal szerint a vízumkérelmeket az amerikai konzuli tisztviselők jóváhagyása után az adatbázisban rögzítik, és vízumokat annak segítségével engedélyeztetik és nyomtatják ki.

A budapesti amerikai nagykövetség a honlapján a július 24-én frissített egyik közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a probléma nem korlátozódik egyes országokra, állampolgársági dokumentumokra vagy vízumkategóriákra. A külképviselet elnézést kért az ügyfelektől, akik nem vagy késve tudnak útlevelet, konzuli születési dokumentumot vagy vízumot igényelni.

A magyar állampolgárok egyébként az amerikai vízummentességi program keretében, több feltétel teljesítése esetén 2008. november 17-től üzleti vagy magáncélból 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyelőre nem adja le a Zacher-interjú második részét a Szabad Európa, mert az elsőre kiakadtak a minisztériumban

Egyelőre nem adja le a Zacher-interjú második részét a Szabad Európa, mert az elsőre kiakadtak a minisztériumban

Meghalt a Photoshopot és a pdf fájlformátumot is kifejlesztő Charles Geschke

Meghalt a Photoshopot és a pdf fájlformátumot is kifejlesztő Charles Geschke

7 személyes villanyautóként itt az új VW ID.6

7 személyes villanyautóként itt az új VW ID.6