szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább tízen meghaltak, amikor feltehetően tüzérségi találat ért egy ENSZ-iskolát a Gázai övezet déli részén. Vasárnap este az izraeli hadsereg beismerte, hogy valóban lőtt egy célpontra, amely az iskola közelében volt.

Eltaláltak egy iskolát a Gázai övezetben, a Rafah városában található épületben, illetve a hozzá tartozó területen több száz, izraeli légitámadások elől menedéket kereső palesztin tartózkodott - jelentették helyi egészségügyi források. "Az első értesülések szerint sok a halott és a sebesült az UNRWA (az ENSZ palesztin menekültek segélyezéséért felelős szervezete) iskolájában egy támadás után" - mondta az ENSZ-ügynökség szóvivője, Chris Gunness.
A légitámadásnak tűnő csapás élelemért sorban álló embereket talált el. A tíz halotton kívül mintegy 35-en megsebesültek.
Sokáig a harcokban részt vevő fél sem vállalta érte a felelősséget, sem Izrael, sem pedig a palesztin szervezetek. Vasárnap este azonban az izraeli hadsereg közlemény adott ki, amelyben beismerte: valóban lőtt egy célpontra, mégpedig az iszlám dzsihád három terroristájára, akik egy motoron ültek az iskola közelében.
Részletesen itt olvashat arról, hogy az elmúlt 24 órában mi történt a térségben!
Erkölcsi gyalázatnak és bűncselekménynek nevezte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az esetet, szerinte az iskolát érő támadás "a nemzetközi humanitárius jog újabb súlyos megsértése". Egyúttal követelte, hogy az esetet vizsgálják ki, a támadás elkövetőit vonják felelősségre. Az Egyesült Államok szintén elítélte a támadást.
Cipi Livni izraeli igazságügyi miniszter az összecsapásokról nyilatkozva azt mondta vasárnap, hogy "még nem érték el a gázai hadjárat céljait", amelyek közül az első a Hamász radikális palesztin szervezet rakétatámadásainak a megszüntetése, a második pedig az izraeli terület alá ásott alagutak felszámolása. A béke fejében a Hamász a Gázai övezet blokádjának felszámolását követeli. Livni, a biztonsági kabinet tagja erről azt mondta, hogy "erről velünk most nincs tárgyalás... A Hamász még várhat... Nem lehet hinni neki, miután az összes kihirdetett tűzszünetet megsértette, beleértve azt a kettőt is, amelyet maga jelentett be".

Az izraeli hadsereg vasárnap erőinek részleges átcsoportosítását jelentette be. Egyes alakulatok a Gázai övezet keleti sávját foglalják el, mások visszatérnek Izrael területére, de a közelben maradnak arra az esetre, ha be kellene avatkozniuk - mondta a közrádiónak egy katonai szóvivő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobrev Klára megint eltalálta a szarva közt a tőgyét? – kérdésekkel provokáltak az újságírók a kormányinfón

Dobrev Klára megint eltalálta a szarva közt a tőgyét? – kérdésekkel provokáltak az újságírók a kormányinfón

Nyomozás indult a ZTE-Budafok meccs ügyében, amelyen véletlenül buktatták le a szurkolókat

Nyomozás indult a ZTE-Budafok meccs ügyében, amelyen véletlenül buktatták le a szurkolókat

Az Erste szabadnapot ad minden dolgozójának, aki beoltatja magát

Az Erste szabadnapot ad minden dolgozójának, aki beoltatja magát